• Blog Monica Maat BLOG Kunstberichten 2009 - 2020

  5 mei 2020

   


  Cijfers m.b.t. dit blog  per 1 febr. 2019

  Dit blog is geplaatst op 16 mei 2012 en bevat berichten vanaf 2009. Op 1 februari 2019 bevat het blog 165 thema’s en is dan in het totaal 122.172 maal bekeken.


   

  Inleiding: Op dit Blog vindt u berichten vanaf 2009 tot en met 2020 over talrijke kunstactiviteiten zoals: Exposities - Galerie Bos Fine Art - Persberichten - Atelierroutes - Gedichten - Dijkdichters - Foto's - alsook van kunstenaars en manifestaties uit het hele land. 


   TV opname omroep Flevoland    

  De Lelystadse kunstenaar Monica Maat is genomineerd voor de 5e Internationle André Evard Preis. Naar aanleiding van de nominatie zond Omroep  Flevoland op 19 oktober 2018 een TV opname uit met de aanhef: MONICA MAAT EN DE LIEFDE voor  GEOMETRISCHE KUNST . Een lijnenspel met kleuren. Dimensies op het platte vlak met geometrische kunst. Internationale erkenning. 

  LINK   Omroep Flevoland - Nieuws - Monica Maat in de race voor Duitse ...www.omroepflevoland.nl/nieuws/.../monica-maat-in-de-race-voor-duitse-kunstprijs  Of: Monica Maat in de race voor Duitse kunstprijs - YouTube

  Monica Maat in de race voor Duitse kunstprijs - YouTube

   

  OPRICHTING KUP 11  4 februari 2011

  Over de oprichting en het ontstaan van het kunstenaarscollectief KUP 11, op 4 februari 2011  kunt u meer lezen op mijn KUNSTBLOG. Klik daarvoor op:  KUNSTBLOG Inleiding Monica Maat + info Kup 11 

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 163 keer bekeken

 • Kunst stopt niet in Coronatijd: Online expositie met Kunstartikel 'De schoonheid van Geometrie anno 2020' Monica Maat 26 mrt.- 30 juni 2020

  10 december 2019

  Geplaatst 5 mei 2020

   

   

  Kunst stopt niet in Coronatijd 

   

   

  ONLINE EXPOSITIE: 'DE SCHOONHEID van GEOMETRIE Anno 2020'

  met KUNSTARTIKEL over Abstractie, Malevitsj en Geometrie 

   

   

   

  Online expositie in coronatijd


    

  Rechthoeken in perspectief 2   monica maat

   

  Waar begin je met een verhaal in deze tijd waarin tot uiting komt dat de werkelijkheid en maakbaarheid van onze [wereld] maatschappij minder controleerbaar is dan we wensen? Hoe weerbaar zijn we, hoe inventief? Nou m.i. behoorlijk. Ik vind het geweldig hoe we onszelf kunnen verrassen. Anders dan de stadsomroeper van vroeger hebben we buitengewone mogelijkheden via het huidige internet. Daarom presenteer ik op dit moment graag ‘De Schoonheid van Geometrie Anno 2020’, een selectie van geometrische kunstwerken via de online expositie in galerie: ‘OPMAAT 2020’. Een leuke mogelijkheid van online exposeren die momenteel door Exto wordt aangeboden.

   

  Artikel over Malevitsj, abstractie en geometrie

   

   

  Zelfportret 1933 Russisch Museum St. Petersburg — Kazimir Malevich

   

  Nogmaals: waar begin je met een verhaal in deze tijd ? Een artikel bij mijn online expositie, over o.a. mijn jeugdige voorkeur voor Franse schilders, mijn doofheid, Malevitsj,  een zwart vierkant, abstractie en geometrie  is geplaatst bij Nieuws van EXTO. Mocht u nieuwsgierig zijn dan U kunt het artikel lezen via:  https://www.exto.nl/kunstnieuws/monica-maat.html

   

  Wilt u een reactie geven? Dat zou ik leuk vinden. 

   

  mm.

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 362 keer bekeken

 • BANTSILIEK Kunstexpo Flevoland 2020. 18 en 19 janauari Bantsiliek in BANT met Gedichten van Dijkdichters en Fotoreportage

  28 november 2019

  Geplaatst  28 nov. 2019

   

  nov. 2019.  Aankondiging  Achtste Kunst Expo Flevoland in Bant

   

   

  Inleiding

  De Kunst Expo Flevoland wordt op 18 en 19 januari 2020 voor de achtste keer gehouden in de Bantsiliek in Bant.

  Hiervoor zijn 23 kunstenaars geselecteerd. U kunt mij daar vinden met geometrisch werk.

  Het thema van deze editie is: In Woord en Beeld. Er wordt een verscheidenheid aan werk geëxposeerd zoals; schilderijen, keramiek en glaskunst. Ook worden er foto’s, textielvormen en sieraden getoond. In aansluiting op het thema zijn bijzondere gasten aanwezig, zoals de Dijkdichters [woord] en leerlingen van het 1e en 2e leerjaar van X-tuur [beeld] van het Zuyderzee Lyceum.

   

  www.kunstexpoflevoland.nl

   

   

  Hét Adres voor 18 en 19 januari 2020 is:

  Bantsiliek,  Zuidwend 2, 8314 AA BANT

   


  Voor alle exposanten is een gedicht bij een werk gemaakt!

   

  Gedicht 1

  Dijkdichter Eric Kramer verraste mij alvast met een gedicht bij mijn werk [11 dec. 2019]

   

  Geometrisch werk: Omhooggevallen Monica Maat ©

   

   

  Tranen in verschiet

   

  Met alle ballast

  uit ons verleden

  spoeden wij naar

  een ongewisse verte

   

  we kaderen, schermen

  onze emoties af in een

  abstracte werkelijkheid

  in een mathematische

  omgeving zoeken wij

  een toekomst waarin

  onze gevoelens veilig

  worden opgeslagen -

   

  maar tranen zijn nooit

  te digitaliseren en zullen

  immer blijven stromen:

  als bitter in ons bestaan.

   

  © 2019 erik kramer

   Bij een schilderij van Monica Maat  |  Expo 2020 - Bantsiliek

   

   


   

  PERSBERICHTEN

   

  8 januari  2020. Citaten uit schrijvende media: Flevopost en de Noordoostpolder 

   

  Kunstexpo Flevoland 2020, met thema: 'In Woord en Beeld'

   

  Kunstexpo Flevoland is een begrip aan het worden in de Noordoostpolder. Sinds 2010 wordt de kunstexpo gehouden, eerst jaarlijks en inmiddels om de twee jaar. De Bantsiliek in Bant is sinds de start de locatie en leent zich door de sfeer uitstekend voor het exposeren van een gevarieerd aanbod aan kunst. Tijdens deze achtste editie op 18 en 19 januari zullen kunstenaars van dichtbij en verder weg hun originele, bijzondere en unieke werken laten zien. Er zijn kunstenaars die werken met glas, hout of keramiek of schilderijen op doek of sieraden  maken. Daarnaast heeft de KunstExpo  twee speciale gasten: De Dijkdichters uit Lelystad en X-tuur-leerlingen uit Emmeloord.Kom kijken en genieten! 

   

  De Dijkdichters Lelystad

  De Dijkdichters is een Lelystadse dichterskring die tweewekelijks bij elkaar komt om elkaars gedichten te bespreken. Voor Kunstexpo Flevoland hebben De Dijkdichters bij meerdere kunstenaars op de expo een gedicht gemaakt over een van zijn of haar werken. Dit gedicht zal in de stand van de kunstenaar te zien zijn.

   

  Kunstenaars in spe – leerlingen van X-tuur 

  X-tuur is onderdeel van het Zuyderzee Lyceum in Emmeloord. 15 leerlingen van X-tuur hebben speciaal voor Kunstexpo Flevoland kunstobjecten gemaakt. Voor Kunst-Expo Flevoland zijn leerlingen uit klas 1 en 2 vanuit hun eigen invalshoek bezig geweest met het thema ‘In woord en beeld’. Met materialen als papier, hout, klei, papier-maché, verf en computeronderdelen hebben ze kunst gemaakt. Op Kunstexpo Flevoland laten ze onder andere schilderijen, posters, een kruk en kleine poppetjes zien. Wie weet, zitten de kunstenaars van de toekomst op X-tuur. Aan hun enthousiasme zal het niet liggen!

   

  Anca Blok – KUNSTBLOC

   

  Onder: portretten van Anca Blok in de Bantsiliek. Foto: monica maat

   

  Een van de kunstenaars op Kunstexpo Flevoland is Anca Blok, 26 jaar geleden geboren in de Noordoostpolder. Met haar bedrijf KUNSTBLOC maakt ze grote en indringende zwart-witschilderijen van houtskool op katoen.

  In 2019 heeft Anca geëxposeerd in het Rijksmuseum, op de VT Wonen&Design Beurs, in de Poldertoren en nu is ze te zien in de Bantsiliek. Op de Kunstexpo presenteert ze haar project ‘Polder-grond’ met grote schilderijen van boeren uit de Noordoostpolder ondersteund door gedichten en kleine landschapsschilderijen. Anca zal het hele weekend aanwezig zijn en gaat graag met bezoekers in gesprek over hun persoonlijke verhaal.

   

  Anca Blok, Portret Rembrandt.  Foto: monica maat

   

  Vele vrijwilligershanden maken licht werk 

  Kunstexpo Flevoland wordt gehouden in de Bantsiliek in Bant. Het gebouw heeft een geweldige entourage voor kunst. De sfeer en de lichtinval bepalen voor een deel het succes van Kunstexpo Flevoland. Toch is dat niet de enige reden dat de kunstexpo in de Bantsiliek wordt gehouden. Kunstexpo Flevoland heeft geen winstoogmerk. Het bestuur wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van kunst en wil de kunstenaars een podium bieden om hun bijzondere werken aan een groot publiek te laten zien. Het is daarom geweldig dat de Bantsiliek veel vrijwilligers ter beschikking stelt om te helpen met opbouwen, afbreken en het verzorgen van de horeca voor, tijdens en na de kunstexpo. Hierdoor kunnen de kosten laag blijven en is Kunstexpo Flevoland toegankelijk voor iedereen.

   

   

      Wat was er allemaal te zien?

  Fotoreportage vanuit Bant [foto's monica maat]

   

   

  Geometrische werken: Monica Maat

   

   

   

  Paneel bij de entree van de Bantsiliek met schilderwerk van Miranda Meurs en geometrisch werk van Monica Maat

   

   

   

   

  Gea Nijzing met beelden

   

   

   

  Marjen Blanken met beelden van natuursteen 

   

   

   

   

   

  Sieraden van Ada Heidbuurt

   

   

   

   

   

  Keramiek van Roland Meijer

   

   

   

   

   

  Opening KUNSTEXPO FLEVOLAND 2020 op zaterdag 18 januari 2020.

  Om half twaalf opende Tineke Smit samen met wethouder Wiemer Haagsma de KunstExpo officieel voor bezoekers. Hij las een bijpassend gedicht voor. Nynke Feenstra [jeugdburgemeester]  nam het stokje over en las ook een prachtig passend gedicht voor.

   

  Nynke's Gedicht 

  Het geheim vam mooie dingen

  zit hem niet in kwast of draad.

  Niet in kleur, niet in maat.

  Niet in verf, steen of katoen

  maar in de mensen die het maken.

  En er stiekem hart en ziel indoen.

   

  Nynke Feenstra - jeugdburgemeester

   

   

   

  Keramiek en glaskunst is in het midden van de Bantsiliek opgesteld

   

   

   

  Keramiek van Dick Tillema

   

   

   

   

  Kunstkring De Verbeelding Emmeloord met o.a. objecten

   

   

   

   

   

  Glaskunst van Tineke Smit

   

   

   

   

   

   

  Schilderij van Kim Pasterkamp

   

   

   

   

   

  Glasfusing en glasbewerken van Margret Takken

   

   

   

   

   

   

  Sieraden van Dini Bruinsma

   

   

   

   

   

  Inkttekeningen van Regina Snabel

   

   

   

  Collage: details inkttekeningen van Regina Snabel  

   

   


   

  Nog een 2e Gedicht

   

   

  De Stadsdichter [en Dijkdicher] van Lelystad Juul Baars  verraste mij eveneens met een gedicht dat hij mij stuurde bij hetzelfde bovenstaande geometrische schilderij. [20 dec. 2019]

   

  De weg

  paradigma’s, regendruppels
  driehoeksmeting, afgepast
  strak gelijnd, stijgende zinnen
  simpelheid, waar niets in past

   

  dwarrelende rekenkunde
  meetkundig op doek gebracht
  mathematische verzinsels
  in een kromme lijn bedacht

   

  woorden blijven onbesproken
  kleuren geven een idee
  niemand weet waar ze naar toe gaan
  toch wil iedereen graag mee

   

  strak geschikt, toch ongebonden
  rechtheid in een kromme lijn
  zwevend door de wijde ruimte
  niets is wat het niet zal zijn

   

  © Juul Baars 21 november 2019
  schilderij Monica Maat

   


   

   

   

   

  Geometrie met manupulatie van de waarneming. Monica Maat

   

   

   

  De perfecte organisatie van het bestuur voor de Kunstexpo Flevoland 2020 verdient een grote pluim. Dank, Dini Bruinsma, Elly Pelleboer, Tini Schoenmaker en voorzitster Tinke Smit voor jullie inzet en goede zorgen! 

   

   

      Aantal Bezoekers  

  In dit weekend is een recordaantal van 700 bezoekers ontvangen.

   

   

  mm.

   

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 776 keer bekeken

 • Geometrisch werk in Tiny's Galerie Lelystad van Monica Maat. 11 - 17 december 2019

  28 november 2019

   

  Geplaatst 10 dec. 2019

   

  Geometrisch werk in

  T I N Y 'S   G A L E R I E  Lelystad  van monica maat 11 t/m 17 december 2019

   

   

  Tiny's Galerie aan de Kroonpassage in Lelystad

   

  Uitnodiging

   

   

  Woensdag 11 december ben ik in de galerie aanwezig. De werken blijven t/m di. 17 december in de galerie te zien.

  Tiny's Galerie

  Kroonpassage  10, Lelystad 

  Openingstijden Di - Zat. 10.00- 18.00 uur

   

   

   

   

   

   

   

   

  Kroonpassage  Lelystad in kerstsfeer

   

   

   

  mm

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 570 keer bekeken

 • Galerie Bos Fine Art GRANDE FINALE Stock expositie 12 dec. 2019 t/m 5 jan 2020 in Den Haag + Fotoreportage

  9 september 2019

  Geplaatst 28 nov. 2019

   

   

  Stock expositie 'Grande  Finale' 

  GALERIE BOS FINE ART DEN HAAG 12 dec.- 5 jan. 2020

   

   

  Vanaf 12 december is een stock expositie te bezichtigen met geometrisch en minimalistisch werk van 80 nationale en internationale kunstenaars, waaronder ikzelf,  die zijn aangesloten bij Galerie Bos Fine Art.

   

   

   

  KERSTBORREL

  In verband met deze stockexpositie is er een kerstborrel  op  zondag 15 dember om 16.00 uur. Iedereeen is welkom!

   

   

   

   

  Deelnemende kunstenaars / participants:
   

  Ada van Wonderen, Agnes van Genderen, Alexander Zaklynsky, Ankie de Reus, Beatrice van der Meer, Bill Kunst, Bruijninckx&Breebaart, Carrie Meijer, Cees van Rutten, Charlotte Burgmans, Christine Löw, Corine Barendregt, Herman Van de Poll, Cornelia Bruinewoud, Digna Weiss, Eef de Graaf, Eliza Kopec, Ellen van der Wiel, Eddy Stikkelorum, Frank Åsnes, Paul Wezenberg, Gerard van der Horst, Gijs Pape, Grace Wychowanska, Gregory Dubus, Gyula Sági, Han Reeder, Paul Snell, Henk Rusman, Herman Coppus, Hans Ensink op Kemna, Jan Hendriks, Jan Hoff, Jan Willem van Swigchem, Jeltje Van Houten, Johannes Blonk, Jürgen Wolff, Karin Beyens, Karin Wiertz, Katharina Fischborn, Kees Van de Wal, Laurens Mostert, Manja Hazenberg, Margriet van Engelen, Monica Maat, Olav Slingerland, Peter Kalkowsky, Pim Piët, Hein van Delft, Rob de Oude, Roger Bensasson, Rud Perree, Sandra Schijf, Tineke Porck, Walter Maas, Willem van Dam, Yvonne Willemse, Gerda Nijp-Bosma, Vivian Rozenbeek, Rob Streng, Ben Haggeman, Henk Winkelman, Ilkka Pärni, Kerstin Hedman, Evelyn Snoek, Oliver Labs


   

  Foto boven: 9 dec. 2019 het inrichten van een aantal zalen is begonnen!

   

   

  Adres: Korte Vijverberg 2, 2513AB Den Haag

  Openingstijden: do. t/m zo. 12.00 -18.00 uur

   

   


  Foto's 'Grande Finale', Stock Expositie 15 dec. 2019 

   

  Entree Galerie

   

  Kunstwerken benedenzaal

   

  Kunstwerken 2e verdieping

   

  Beelden/Sculpturen/Objecten zaal [Uitzicht op Hofvijver]

   

  Kunstwerken in Bovenzaal

   

  Kunstwerken benedenzaal

   

  Kunstwerken benedenzaal

   

  Kunstwerken benedenzaal

   

   

  Beelden/Sculpturen/Objecten zaal

   

   

  Beelden/Sculpturen/Objecten zaal

   

   

  Kunstwerken gedeelte bovenzalen

   

   

   

  Foto's: monica maat

   

   

   

   

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 596 keer bekeken

 • Galerie Bos Fine Art Den Haag. Fotoreportage geslaagde Opening Solo Tentoonstelling Geometrische kunst 5-22 sept. 2019

  2 juli 2019

  Geplaatst: 9-14 september 2019 

   

  Fotoreportage monica maat 


  Zondag 8 september 2019.

  Geslaagde feestelijke opening solo tentoonstelling bij Galerie Bos Fine Art in Den Haag met geometrische kunst.

   

  Successful festive opening solo exhibition at Galerie Bos Fine Art in The Hague with geometric art.

   

  Above: Successful festive opening solo exhibition at Galerie Bos Fine Art in The Hague with geometric art.

   

   

  Voor programma en toelichting expositie Galerie Bos Fine Art + toelichting muzikanten en kunstfilm op een eerdere pagina kunt u klikken op:  Galerie Bos Fine Art Den Haag Solo ... - Monica Maat

   

   

  Boven: Foto  Galerie Bos Fine Art.  Buitenkant aan de Korte Vijverberg in Den Haag.

  Above: Exterior on the Korte Vijverberg in The Hague.

   

  Op zondagmiddag 8 september 2019 vond de feestelijke opening plaats van de solo tentoonstelling met mijn geometrische werken bij Galerie Bos Fine Art in Den Haag. De tentoonstelling is met veel gevoel voor esthetiek en oog voor detail prachtig ingericht door beeldend kunstenaar  Pim Piët.  

  * Het openingswoord werd gehouden door Clemens van Zeijl, bestuursvoorzitter van het Stadsmuseum en het Marius van Dokkum Museum Harderwijk.   

  * De componiste Annette Kruisbrink heeft een speciale compositie voor twee gitaren 'Allegro Brillante’ gemaakt op twee geometrische schilderijen van mij.  Zij bracht deze compositie samen met Arlette Ruelens waarmee zij ‘The Anido Guitar Duo’ vormt, tijdens de opening van de expositie ten gehore.  

  [De compositie is bij Les Productions d’OZ in Canada in bladmuziek verschenen met de twee werken van mij op de omslag.]

  * Mijn kunstfilm 'De schoonheid van Geometrie', die vorig jaar haar première in Harderwijk beleefde is nu ook bij galerie Bos Fine Art met succes getoond.

   

   

   

  Boven: Foto  vanuit Galerie Bos Fine Art met uitzicht op de Hofvijver en zijkant van het Mauritshuis. 

  Above: Photo from Galerie Bos Fine Art with a view of the Hofvijver and the side of the Mauritshuis [Museum]

   

  Boven: Foto Entree. 

  Above: Photo Entrance

   

  Boven: Foto tweede  verdieping met geometrisch werk 'Zuilenspel'

  Above: Photo second floor with my geometric work 'Zuilenspel'

   

  '

  Boven en onder: Foto's geometrisch werk in de galerie zalen.  

  Above and below: Photos with my geometric work in the gallery halls

   

   

   

   

   

   

   

  Foto boven: er wordt aandachtig geluisterd naar het welkomswoord van Galerie Bos Fine Art.

  Photo above: invited guests listen attentive to  the welcome word from Gallery Bos Fine Art

   

   

  Foto boven: geometrisch werk in één van de galerie zalen. Helemaal links hangt het werk:  'Islamitische geometrie 1'.  Één van de twee werken waarop een compositie is gemaakt.

  Photo above: geometric work in one of the gallery rooms. At the far left is the work: 'Islamic geometry 1'. One of the two works on which a composition has been made.

   

   

  Foto boven: inleidend woord door Clemens van Zeijl, bestuursvoorzitter van het Stadsmuseum en het Marius van Dokkum Museum Harderwijk. 

  Photo above: introductory word by Clemens van Zeijl, chairman of the board of the City Museum and the Marius van Dokkum Museum Harderwijk.

   

   

  Foto boven geometrisch werk:  'Islamitische geometrie 2'.  Één van de twee werken waarop een compositie is gemaakt. [Op de voorgrond een sculptuur van kunstenaar Paul Bruijninckx en meubelmaker Nol Breebaart] 

  Photo above geometric work: 'Islamic geometry 2'. One of the two works on which a composition has been made. [In the foreground a sculpture by artist Paul Bruijninckx and furniture maker Nol Breebaart]

   

   

   

  OPTREDEN The Anido Guitar Duo

   

  Foto boven: The Anido Guitar Duo [ Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens] speelt een compositie op twee van mijn geometrische werken. De componiste Annette Kruisbrink heeft een speciale compositie 'Allegro Brillante' voor twee gitaren geschreven op twee geometrische schilderijen van mijn  hand. [Voor de betreffende schilderijen zie foto's met tekst hierboven]

  Photo above: The Anido Guitar Duo [Annette Kruisbrink and Arlette Ruelens] plays a composition on two of my geometric works. The composer Annette Kruisbrink has written a special composition 'Allegro Brillante' for two guitars on two geometric paintings of mine. 

  Voor meer info Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens zie: Annette Kruisbrink  guitarist & composer uit Zwolle. www.annettekruisbrink.nl     

   

   

  Er wordt heel aandachtig geluisterd naar de muzikanten. 'Allegro Brillante' valt in goede aarde bij de bezoekers! Applaus, applaus,  driewerf applaus, viel de muzikanten dan ook geheel terecht ten deel !!!     

  People listened very attentively to the musicians who played the piece 'Allegro Brillante'. It is well received by the visitors. The musicians have rightly received a big applause! 

   

   

   

   

   

   

   

  KUNSTFILM 'De schoonheid van Geometrie'

   

  Onder: Op de opening wordt de kunstfilm van Monica 'De Schoonheid van Geometrie' bij Galerie Bos Fine Art getoond.  

   

   

   

  Boven: Tijdens de expositie is de film doorlopend in één van de zalen van Galerie Bos Fine Art te zien

  Above: During the exhibition, the art film from Monica can be seen continuously in one of the rooms at Galerie Bos Fine Art

   

   

   

   

  Boven: Tijdens de expositie is de film doorlopend te zien. Er wordt veel en goed naar gekeken en men vindt de kunstfilm naast leuk, over het algemeen ook verhelderend

  Above: the film can be seen continuously during the exhibition. There is a lot of attention for it. People love the art film, but also they think the film clarifies much.

   

   

  Onderwijl uitzicht op het plein van het Mauritshuis

  Above: Meanwhile, a view of the square of the Mauritshuis [Museum]

   

   

   

   

   

  Een artistieke combinatie van werk in een vredig avondzonnetje. Het is goed toeven ! 

  Above: An artistic combination of work in a peaceful evening sun. The place feels good to be !

   

   

  Aan al het goede komt een eind, maar een mooie herinnering blijft! Iedereen wordt hartelijk bedankt voor de medewerking aan deze vredige en harmonieuze openingsmiddag en de bezoekers voor hun lieve en warme belangstelling en reacties.   

  All good things come to an end, but a beautiful memory remains! Everyone is thanked for the cooperation in this peaceful and harmonious opening afternoon and the visitors for their kind and warm interest and reactions.

   

   

   

   

   

  At the end in de hal, een betoverend ontwerp van de Haagse couturier/textielkunstenaar Peter George d'Angelino Tap, die in hetzelfde gebouw is gehuisvest. Zijn ontwerpen [o.a. theaterkleding] zijn geinspireerd op muziek en literatuur en overstijgen de mode.

  At the end of the hall, an enchanting design by the Hague couturier/textile artist Peter George d'Angelino Tap, in the same building. His designs [including theater clothing] are inspired by music and literature and transcend fashion trends.

   

  Foto's: Pim Piët, Bos Fine art, Ria Groenhof en Monica Maat 

  Voor programma en toelichting expositie Galerie Bos Fine Art + toelichting muzikanten en kunstfilm op een eerdere pagina kunt u klikken op:  Galerie Bos Fine Art Den Haag Solo ... - Monica Maat

   

   

   

  .mm

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 943 keer bekeken

 • Galerie Bos Fine Art Den Haag Solo Tentoonstelling Geometrische Kunst en Kunstfilm: 'De Schoonheid van Geometrie' september 2019

  2 juli 2019

  Geplaatst tussen 2 -16 juli 2019

   

   

  Tentoonstelling geometrische kunst bij Galerie Bos Fine Art  Den Haag met feestelijke opening

   

   

  Toelichting en feestelijk programma

  8 september op zondag om 17.00 uuur is de feestelijke opening van mijn solo expositie bij Galerie Bos Fine Art in Den Haag. Ik nodig u van harte uit om de opening bij te wonen. De galerie is gevestigd aan de Korte Vijverhof  2, 2513 AB Den Haag, gelegen tegenover het Mauritshuis. Een bezoek aan het Mauritshuis valt dus te combineren.

  Een tip van de sluier:

  * Het openingswoord zal worden gehouden door Clemens van Zeijl, bestuursvoorzitter van het Stadsmuseum en het Marius van Dokkum Museum Harderwijk. Ik ben daar zeer vereerd mee.  

   * De componiste Annette Kruisbrink heeft een speciale compositie voor twee gitaren 'Allegro Brillante’ gemaakt op twee geometrische schilderijen van mij.  Zij brengt deze compositie samen met Arlette Ruelens waarmee zij ‘The Anido Guitar Duo’ vormt, tijdens de opening van de expositie ten gehore.  Ik verheug mij op hun bijzondere optreden en ben zeer vereerd! 

  [De compositie is bij Les Productions d’OZ in Canada in bladmuziek verschenen met de twee werken van mij op de omslag.]

  * Mijn kunstfilm 'De schoonheid van Geometrie', die vorig jaar haar première in Harderwijk beleefde zal nu ook bij galerie Bos Fine Art getoond worden.

   

   

   

   

   

  Kaart: monica maat ©   Tip: Vooraf het  Mauritshuis of de gezellige historische binnenstad bezoeken is een aardige mogelijkheid!   

   

   

  VOOR WIE IETS MEER ACHTERGRONDINFORMATIE WIL LEZEN ...

  Foto boven: The Anido Guitar Duo, Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens

   

  Wetenswaardigheden over het GITAARDUO: 

  Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens vormen sinds 1995 het Anido Guita Duo genoemd naar de legendarische Argentijnse gitariste María Luisa Anido. 

  Annette en Arlette studeerden beiden klassiek gitaar aan het conservatorium te Zwolle. Tevens namen zij deel aan masterclasses in binnen- en buitenland. Hun gitaarspel is krachtig en expressief en boeit door een subtiel gebruik van dynamische contrasten en klankkleuren. Naast optredens in Nederland gaf het duo concerten in o.a. Argentinië, België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Luxemburg, Italië, Litouwen, Polen, Spanje, Thailand en Zweden. Zij maakten als duo 7 CD’s. Bijzonder is dat zij beiden naast uitvoerend kunstenaar tevens scheppend kunstenaar zijn. Arlette is beeldend kunstenares, Annette is componiste en haar werk werd meerdere malen met een prijs bekroond.  

   

  Annette Kruisbrink over de compositie: Allegro brillante voor 2 gitaren: 

  De compositie heb ik gemaakt ter gelegenheid van de presentatie van de  tentoonstelling van Monica in samenhang met haar kunstboek in 2018 in Harderwijk.  Uit het boek koos ik twee door Monica gemaakte afbeeldingen en de daarop geïnspireerde teksten van de dichter Michel Martinus. Met behulp van een web app waarbij middels geometrische figuren toonladders en akkoorden gevormd kunnen worden, heb ik de vormen van de twee afbeeldingen nagebootst. Met de zo ontstane akkoorden en toonladders is Allegro brillante gecomponeerd.

   

  Voor meer info Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens zie: Annette Kruisbrink  guitarist & composer uit Zwolle. www.annettekruisbrink.nl     

   

   

   

  Studio VOLANS  van Aranka Mulder en Jan Broedersz vervaardigden in mijn opdracht een bijzondere en speelse geometrisch  kunstfilm. 

   

  KUNSTFILM 'De schoonheid van Geometrie'

   

   

  In 2018 is in opdracht van Monica een korte kunstfilm vervaardigd  onder de titel: 'De schoonheid van Geometrie', die in 2018 haar première beleefde in het Stadsmuseum van Harderwijk en daar tijdens de zomermaanden doorlopend was te zien. 

   

  Over de kunstfilm 'De schoonheid van Geometrie': 

   

  'De Schoonheid van Geometrie' is een korte film die in mijn opdracht is gemaakt. Een film die in 2018 in het Stadsmuseum van  Harderwijk haar première beleefde. 

   

  Een geometrisch film? Hoe leg je zoiets uit?

  Een film over en met gebruik van geometrie. Het moest geen film worden over mijzelf of over hoe mijn werk  tot stand komt, maar over geometrie waarbij als basis geometrische figuren uit mijn schilderijen worden gebruikt. Dat betekent dat ik de basisfiguren uit mijn schilderijen met behulp van de computer heb bewerkt, waardoor er diverse grafische elementen ontstaan  die ik doorstuurde naar de filmstudio, waar ze verder bewerkt werden met behulp van animatie. Daarbij moet alles ook ritmisch kloppen met de muziek die ik voor de film heb uitgekozen. Tevens mocht er wat mij  betreft een tikkeltje humor aan te pas komen. Een  knipoog naar de geometrie. Ga er maar aanstaan. Geen eenvoudige opdracht, maar ik denk dat het Studio Volans gelukt is om een bijzondere en speelse  geometrische kunstanimatie te maken! 

   

  Over Studio Volans

  Studio Volans  is een klein creatief bedrijf dat zich richt op animatie en illustratie en  experimenteert met allerlei technieken om nieuwe vormen van media te verkennen. Aranka Mulder en Jan Broedersz de twee oprichters van studio VOLANS  vinden het leuk om allerlei soorten verhalen te maken met behulp van traditionele en digitale technieken en wagen zich ook in de wereld van Virtual Reality.  

  Aranka Mulder heeft een audiovisuele opleiding gevolgd voor professioneel video-editor in Amsterdam en ontdekte dat animatie haar passie is. Na het afronden van haar opleiding in Amsterdam begon ze zich te richten op animatieontwerp en storytelling aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle, waar ze de titel Bachelor of Arts behaalde. 
  Jan Broedersz,  mede-oprichter van Studio Volans maakte sinds de middelbare school korte films en animaties en raakte gefascineerd door de wonderen van de videowereld en volgde een audiovisuele opleiding in Amsterdam en behaalde de titel van Bachelor of Science.

   

  .mm

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 817 keer bekeken

 • La Grande Motte in 2019. 50 jaar Architectuur La Grande Motte. 'Le Temple du Soleil' + overeenkomsten met Deense architect Bjarke Ingels.

  2 juli 2019

  Geplaatst 2 - 16 juli 2019

   

   

  50 jaar architectuur in

  La Grande Motte,

  'Le temple du soleil', in Zuid Frankrijk   

   

  Beton, beton, een hele stad van beton maar wel de enige Franse stad met het label  "Patrimoine du XXème siècle", [Erfgoed van de twintigste eeuw] en 'Le temple du soleil', [De tempel van de zon] genoemd. Een hele nieuwe futuristische stad aan de Middellandse Zeekust, bedacht en in zijn geheel ontworpen door de filosoof en visionair architect  Jean Balladur. [Niet ver gelegen van Montpellier]. De badplaats werd begin jaren '60 gecreëerd en in 1967 werd de eerste steen gelegd. In 2016 werd het 50 jarig bestaan gevierd.

   

   

  Boven: Omslag boek van [de Italiaanse] Patrizia Mussa 

   

  Hoe kwam dat zo? Wel, in de jaren zestig kwam de Franse President Charles de Gaulle op het waanzinnige idee om midden in een zoutwatermoeras van de Camargue vol muggen, een volledige stad inclusief natuurpark te bouwen voor toeristen uit eigen land. Op die manier hoefden de Fransen niet langer naar Spanje op vakantie te gaan. La Grande Motte werd geboren met de grootste jachthaven van Frankrijk en grote langgerekte piramidegebouwen.  

  Lelystad 

  Het project van de Franse staat is te vergelijken met de even oude bouw van Lelystad in Nederland. Ook voor Lelystad was destijds [in eerste instantie] één ontwerper aangezocht. Lelystad werd tegelijk met La Grande Motte ontwikkeld, maar de bouw zou veel trager verlopen. Het resultaat kennen we.

  NEOM

  Een nieuwe megastad genaamd NEOM wil Saoedi Arabie gaan bouwen aan de Rode zee, dicht bij de monding van het Suez kaneel. Kosten: 500 miljard dollar en 33 keer het oppervlak van New York City.  De stad moet helemaal duurzaam worden met energie uitsluitend afkomstig van wind en zon en er wordt gedacht aan intensief gebruik van drones, zelfsturende elektrische auto's en meer robots dan mensen.  Een oud directeur van Siemens is de projectleider. Maar dit alles terzijde.   

   

  50 jaar architectuur in La Grande Motte. De grote jachthaven met piramidebouw ligt centraal in de stad. [monica maat©]

   

   

   

   

  De neus van De Gaulle  [zie foto boven]

  De jonge architect Jean Balladur bedacht de luchtige piramideflats, inclusief de vele groenzones, open brede straten en zonnige terrassen. De inkijk op de balkons wordt beperkt door een mooi gevormde tussenschotten, die soms met een knipoog de neus van De Gaulle worden genoemd. De plantensoorten is de architect zelf gaan zoeken op het strand en integreerde die bij de bouwplannen. De vele bomen in de stad zijn nu even oud als de gebouwen en ik moet zeggen, overal is de groenvoorziening prachtig aangelegd en heel kleurrijk want er staan veel planten in bloei en ik heb nog nooit zo'n groene stad gezien. Alles in La Grande Motte is open, wit, blauw en groen. Veel mensen die ik gesproken heb kiezen, na andere [oude]plaatsen 'uitgeprobeerd' te hebben, uiteindelijk net zoals ik, toch weer voor La Grande Motte. 

  Het licht, de mystiek van La Grande Motte

  Het is er zo luchtig, niets komt benauwd over, er hangt een magische weidse hemelsblauwe hemel boven je hoofd waar je heel vredig in kunt verdwijnen. Ik weet niet of 'Eerst Napels zien en dan sterven' nog wel opgeld doet. Die oneindige en magische hemel dat is toch ook wel iets om onder te sterven.

  In het boek van Patrizia Mussa [zie omslag bovenaan deze pagina] wordt ook gesproken over het licht en de weidsheid van La Grande Motte in Magische zin. Poëtischer gezegd en geschreven: de mystiek om het moment  te grijpen en te vangen in de spiegeling van het licht van La Grande Motte en het beeld van een visionaire geest een plaats te geven in een futuristische wereld van weleer, [achterhaald dat wel] die zijn sporen achterliet op de zeedijk en de duinen en het terug gewonnen land uit het moerasgebied.

  Maar ik dwaal ernstig af want het moet hier gaan om de architectuur.

   

   

   

   

  Onder: Diverse vormgevingen

   

   

  De opbouw van de stad is minutieus uitgedokterd. Vanop zee zie je dat de Grote Piramide in het centrum de lijnen van de achterliggende Pic Saint Loup, - de totemberg van Montpellier - volgt. De rondingen in de stad zijn gebaseerd op wiskundige modellen zodat niets beschermd hoeft te worden tegen windstoten, want dat doen de gebouwen vanzelf. De stad herbergt ook veel symboliek in zich. De ene helft is vrouwelijk (gebouwen met ronde vormen), de andere mannelijk [met rechte hoeken]. De piramidewoningen zijn geïnspireerd op de pre-Columbiaanse tempels van Mexico en doet rechtstreeks denken aan de afgeknotte piramidevormen van Teotihuacan vermengd met futurisme van de jaren '60 en '70. [Zie foto onder]

   

   

   

  Boven: de piramide van de zon is het grootste bouwwerk in de Mexicaanse ruïnestad Teotihuacan en het op één na grootste bouwwerk van het precolombiaanse Meso-Amerika.

   

   

  Uitbaggeren, Nederlandse baggeraars

  Het werk begon in 1966 met het nivelleren van de grond die twee meter moest worden opgehoogd. Het uitbaggeren van het Ponantmeer en de constructie van de haven was een klus op gigantische schaal. Het verhogen van de grond betekende dat er vijf miljoen kubieke meter zand verplaatst moest worden. In 1965 verschenen Nederlandse baggeraars in dit moerassig gebied vol muggen die al soppend op hun laarzen door de modder kranig lieten zien dat ze het inpolderen nog lang niet verleerd waren. Enorme zandzuigers deden hun werk en al die kubieke meters  water en zand werden opgeslokt en via een stelsel van buizen weer uitgespuwd op plaatsen aan zee die opgehoogd moesten worden. Uiteindelijk ontstonden zo de mooiste stranden van Frankrijk aan de Middellandse Zee. Ik moet zeggen dat ik dat kan beamen.

  De dijken werden uitgesneden uit blokken van de Cévennes. [Streek en bergketen in het Centraal Massief in het zuiden van Frankrijk.]

   

   

   

   

   

  Behalve veel groen zijn er ook veel kleurrijke bloempartijen door de hele stad te zien

   

   

   

   

  Overal in de stad is veel groen. De vele bomen en groenpartijen zijn nu even oud als de stad

   

   

  Onder: Voorbeelden vormgeving betonnen gevels van gebouwen

   

   

   

   

   

  Boven: kerk La Grande Motte

   

   

  Overeenkomsten met architectuur van Bjarke Ingels, een nieuwe Deense Visionair  omstreeks 2005 -2020

   

  De Deen Bajarke Ingels [1974] is op dit moment de meest gevraagde architect ter wereld. Zijn bureau BIG [Bjarke Ingels Group] heeft een hoofdkantoor in Kopenhagen. Momenteel behoort hij tot de top 100 van meest invloedrijke mensen van de wereld. Zijn bureau is betrokken bij een groot aantal vooruitstrevende projecten in Europa, Noord Amerika, Azië, en het Midden-Oosten. Hij omschrijft architectuur 'als de kunst en wetenschap die ervoor zorgt dat onze steden en gebouwen passen bij onze manier van leven'. Zijn ontwerpen worden gestuurd door data en zijn gebaseerd op lokale culturen en veranderde maatschappijen en de afgelopen 15 jaar over de hele wereld gebouwd. 

  Misschien pleeg ik nu wel heiligschennis, maar de architectuur van Bjarke Ingels doet mij denken aan de ontwerpen in La Grande Motte van de Franse filosoof en visionair architect Jean Balladur. Bjarke Ingels heeft zijn bureau in 2005 opgericht. Natuurlijk zijn de technische mogelijkheden in samenhang met het huidige digitale tijdperk waarin we nu leven heel anders, met groene daken en afval dat naar een energiecentrale met skihellingen wordt getransporteerd en allelei hybride functies, maar tocht zie ik in de basis gelijkenis in de vormgeving. Hoe bijzonder en revolutionair worden dan de ontwerpen van Balladur? Kijkt u onderstaand met mij mee naar enkele ontwerpen van Ingels?

   

   

   

   

   

   

  Het jaarlijkse zomerpaviljoen van de Serpentine Gallery in Hyde Park, Londen

   

   

  Grafiek

  Art/Graphique La Grande Motte Dans van de geometrische grafiek in de architectuur. Danse du graphisme géométrique chez l'architecte de La Grande Motte.

  Via onderstaande link kunt u een kijkje nemen bij mijn bewerkingen van architectonische grafieken - zoals onderstaande afbeeldingen - die gedrukt kunnen worden op geschuimd pvc. De foto's voor deze grafieken had ik eerder in 2016 gemaakt n.a.v. het 50 jarig bestaan van La Grande Motte.

   

   

  mm

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 711 keer bekeken

 • MACA Contemporary Art Museum of Alicante Spanje [Museo de Arte Contemporaneo de Alicante [MACA] 2019

  31 januari 2019

   

  Geplaatst januari - juli 2019

   

  Concrete kunst in Contemporary Art Museum [MACA]

  in Alicante, Spanje 

   

   

  In december 2018/januari 2019 bezocht ik het MACA museum voor Contemporary Art in het Spaanse Alicante. Naar mijn mening een klein, fijn  en prachtig ingericht museum waar naast werk van Picasso, Dalí, en Miró ook andere moderne werken van bekende en minder bekende Spaanse kunstenaars en een aantal invloedrijke internationale kunstenaars zijn vertegenwoordigd, onder wie Francis Bacon en Georges Braque.  Maar er is ook een kleine uitgelezen collectie concrete/geometrische kunst te bezichtigen. 

  Het Museum ligt midden in het oude centrum  en is vanuit de winkelstraten of vanaf de boulevard gemakkelijk lopend te bereiken. Ik bezocht het museum speciaal om de concrete/geometrische verzameling te bekijken en werd verrast door de collectie.  Ik wil u  daarom graag voor een klein deel van deze collectie meenemen via dit blog. Alhoewel Madrid en Barcelona belangrijke musea huisvesten heeft Alicante een van de belangrijkste verzamelingen van 20e- eeuwse kunst in Spanje, dat is ondergebracht in  het Museo del Arte Contemporáneo de Alicante [MACA] oftewel het Museum voor Moderne Kunst. Het MACA vormt sinds 1977 een belangrijk onderdeel van het culturele leven in Alicante. Na een uitgebreide renovatie in 2011 zijn er nu drie permanente collecties te bezichtigen.

   

   

  Architectuur

  Architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen door de transformatie van dit oudste gebouw van Alicante in een modern meesterwerk. Het gebouw dateert uit 1685 en in de loop van de eeuwen heeft het dienst gedaan als graanopslagplaats, gevangenis en school. Sol Madridejos en Juan Carlos Sancho transformeerden het tot een verbazingwekkend staaltje moderne architectuur.

   

  Het plein voor het MACA

   

  Op het plein voor het MACA in Alicante

   

   

  Serie geometrische kunst

   

   

   

  Boven: Geometrisch beeldhouwwerk 

  Onder: Het Beeldhouwwerk in de ruimte in combinatie met ander werk

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Onder: Op de tweede verdieping vind je de geometrische schilderijen, bewegende sculpturen en installaties van de prominente Spaanse kinetisch kunstenaar, Eusebio Sempere.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Onder: In de benedenzaal is een mooie combinatie van geometrisch werk en staande en hangende geo-objecten te zien.

   

   

   

   

   

  Onder: Van geheel andere orde is een bronzen beeld voor een doek van een man die gearresteerd wordt. Ik assoscieerde het echter met een man die gefusilleerd wordt. Dat maakte erg veel indruk op mij en deed mij direct denken aan de bloedige Spaanse burgeroorlog [1936-1939] en het boek van Hemingway: 'Voor Wien de Klok Luidt', dat ik in het verleden meerdere malen heb gelezen omdat het zo overeenkomt met het verhaal van een al lang geleden  overleden oudere vriend van mij die tijdens de Spaanse burgeroorlog mee heeft gevochten tegen de oprichting van de dictatuur van generaal  Francisco Franco en mij daar indrukwekkende verhalen over heeft verteld en waar ik o.a. waardevolle levenslessen aan te danken heb. 

   

   

  Boven: Werk van de Spaanse kunstenaar Rafael Canogar, getiteld:'El Arresto 2'. [1972] Vaak vond Rafael Canogar [1934] zijn onderwerpen in de politiek. Hij had een grote afschuw van het bewind van dictator Franco.Zijn beelden zijn direct en tonen ons de pijnlijke werkelijkheid van het lijden als gevolg van de represssie in de Spaanse samenleving. Beangstigend. 

   

  Onder: Overzicht van de zaal met het bronzen beeld voor het doek van de man die dreigt gefusilleerd te worden. Na de overwinning voor het fascisme in 1939 volgden grote zuiveringen, duizenden mannen werden in de daaropvolgende jaren geëxecuteerd. Vanaf 1939 tot 1975 was Spanje een dictatuur onder Franco.  

   

   

   

   

   

  Miro 1893-1983

  Wat heeft dit alles met de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog te maken vraagt u zich misschien af. Maar we kunnen het moeilijk alleen over kunst hebben terwijl de levens van de kunstenaars onder invloed staan van al dat oorlogsgeweld.  Miro verhuisde in 1920 naar Parijs. Na een terugkeer in zijn vaderland vluchtte Miro, zoals vele kunstenaars, echter opnieuw naar Parijs, waar een milder klimaat heerste. Toen de Tweede wereldoorlog uitbrak keerde Miro definitief terug naar Spanje en vestigde zich op Mallorca. 

  Overigens kende Miro Ernest Hemingway vanuit Parijs. Toen Miro zijn schilderij 'La Masia', [traditionele Catalaanse boerderij die zijn familie sinds 1911 bezat] had geschilderd heeft Hemingway die volgens Miro armer was dan de ratten, er met behulp van een vriend alles aan gedaan om dat schilderij te kunnen kopen voor zijn eerste vrouw.

  Tot  slot, het leven is immers vol contrasten, wil ik deze korte fotoreportage toch eindigen met een vrolijk schilderstuk van Joan Miro dat ook in het museum is te bezichtigen.

   

   

   Meerdere functies van het museum in Alicante

  Het museum voor Contemporary Art [MACA] vormt het middelpunt van de kunst- en designwereld van Alicante; regelmatig vinden er concerten, filmavonden, seminars en workshops plaats.  

   

  mm

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 712 keer bekeken

 • Expositie Ria Groenhof in Museum Nagele zeer de moeite waard! 28 febr.- 26 mei 2019

  31 januari 2019

   

  Geplaatst 10 maart 2019

   

   

  REPORTAGE en FOTO's: MONICA MAAT

   

  Excellente expositie van Ria Groenhof in Museum Nagele zeer de moeite waard!

   

  Foto boven: Imposante entree met beeld, schilderijen en designs  van Ria Groenhof in de entree-ruimte van Museum Nagele. 

   

  Zondag 10 maart bezocht ik de expositie  "REIS DOOR HET LAND VAN GEOMETRIE"  van collega Ria Groenhof in Museum Nagele. Een bijzondere expositie die een verrassende kijk geeft op haar werk in diverse disciplines. De lijnen en de helderheid van haar geometrische werken nemen je mee in de diepte die zij op knappe en soms ingenieuze wijze weet te suggereren.

   

   

  De solo-expositie van Ria Groenhof is te bezichtigen van 28 februari tot en met 26 mei 2019 en toont een combinatie van beelden, schilderijen en design. Ruimte en helderheid zijn de ingrediënten in haar geometrisch abstracte werken, de abstractie van een puur geometrisch lijnenspel.

   

  Het is boeiend om te zien dat in de abstracte vormentaal van Ria Groenhof zoveel persoonljke emotie gelegd kan worden.

   

   

   

  Ria legt een link naar het dorp Nagele; een bijzonder dorp dat in de jaren '50 werd vormgegeven door de architectencollectieven 'De Acht' en 'De opbouw'. Nagele is namelijk opgebouwd uit geometrische vormen, mede met de bedoeling om licht, lucht en ruimte een grote rol te laten spelen. 

   

   

  Museum Nagele stelt de architectuur centraal in een permanente expositie. Deze expositie gaat in op de ontstaansgeschiedenis van Nagele en haar unieke plaats in de architectuurgeschiedenis van Nederland. Daarnaast organiseert Museum Nagele wisselexposities waarin architectuur en beeldende kunst een belangrijke rol spelen. Sinds 1998 is Museum Nagele gehuisvest in de voormalige rooms-katholieke kerk, die gebouwd is door de architecten T. Taen en T. Nix.

   

   

  Foto boven: Overzicht van ruimtelijke werken en werken aan de wand. 

   

  Detailfoto boven. Werk  aan de wand dat uit 24 delen bestaat en als titel heeft: 24 x 24 x 24 – ‘VERBONDEN’.

   

  Citaten en gedachten van Ria bij bovenstaand werk getiteld: 24 x 24 x 24 - 'VERBONDEN' : ‘We zijn tegenwoordig meer verbonden dan ooit tevoren. We kunnen op elk moment waar we ook zijn met elkaar praten en dingen delen. Maar gek genoeg hebben nog nooit zoveel mensen zich eenzaam gevoeld. Echte conversaties zijn veranderd in oppervlakkige ‘klein Chat’. Door de muur van de schermpjes tussen mensen kun je je voordoen als iedereen die je wilt zijn, maar jezelf zijn is nog nooit zo moeilijk geweest. Ik wil mensen met elkaar verbinden d.m.v. mijn kunst. 24 verschillende schilderijen  van 24 bij 24 cm, verbonden door kleur, materiaal en compositie en daardoor één geheel vormen’.

  Ria lijkt het interessant om deze werken te verspreiden onder verschillende mensen die elkaar niet kennen maar toch -vanwege hun interesse voor kunst- door dit werk verbonden zijn. Bij aankoop zouden de verschillende eigenaren, door de geografische woonplaatsen met elkaar te verbinden via een adressenlijst, één geometrisch abstract kunstwerk kunnen vormen en contact met elkaar kunnen leggen. Degene die het kunstwerk aankopen scheppen het werk zelf, dat is hun bijdrage.    

   

   

   

  Foto boven en onder: Samen met Ria de expositie bekeken. Een leuke ontmoeting! Ria en ik zijn aangesloten bij galerie Bos Fine Art in Den Haag 

   

   

   

   

  EERDER op dit blog: geometrische kunst in Museum Nagele

  Eerder op dit blog heb ik verslag gedaan van een bijzondere expositie: 'NULKUNST' in Museum Nagelen met geometrisch werk van  Henk van Beek en Ruben Stallinga. Hiervoor kunt u op de link klikken:  

  mm

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 782 keer bekeken

 • Meer blogs >>