• BLOG Monica Maat 2009-2021 Kunstberichten, Exposities, Columns over kunst

  17 september 2021

  Geplaatst 17 september 2021

   

  Deze inleiding voor het blog is opnieuw geplaatst op 17 september 2021 

   

  Cijfers m.b.t. dit blog  per 18 april  2021 

  Dit blog is geplaatst op 16 mei 2012 en bevat berichten vanaf 2009. Op 18 april 2021 bevat het blog 179 thema’s en is dan in het totaal 193.317 keer bekeken.

   


   

  Inleiding: Op dit Blog vindt u berichten vanaf 2009 tot en met 2021 over talrijke kunstactiviteiten zoals: Exposities - Galerie Bos Fine Art - Persberichten - Atelierroutes - Gedichten - Dijkdichters - Foto's - alsook van kunstenaars en manifestaties uit het hele land. 


   TV opname omroep Flevoland    

  De Lelystadse kunstenaar Monica Maat is genomineerd voor de 5e Internationle André Evard Preis. Naar aanleiding van de nominatie zond Omroep  Flevoland op 19 oktober 2018 een TV opname uit met de aanhef: MONICA MAAT EN DE LIEFDE voor  GEOMETRISCHE KUNST . Een lijnenspel met kleuren. Dimensies op het platte vlak met geometrische kunst. Internationale erkenning. 

  LINK  Monica Maat in de race voor Duitse kunstprijs - YouTube  https://www.youtube.com › watch 

   
   
   

  OPRICHTING KUP 11  4 februari 2011

  Over de oprichting en het ontstaan van het kunstenaarscollectief KUP 11, op 4 februari 2011  kunt u meer lezen op mijn KUNSTBLOG. Klik daarvoor op:  KUNSTBLOG Inleiding Monica Maat + info Kup 11 

   

   

  Lees meer >> | 174 keer bekeken

 • reserve pagina

  17 september 2021

  Lees meer >> | 23 keer bekeken

 • Kunsthalle Messmer Nominatie 6e Internationalen André Evard-Preis 2021

  17 september 2021

   

  Geplaatst: 17 september 2021

   

  KUNSTHALLE MESSMER   RIEGEL

   

  Nominatie 6e Internationaler André Evard- Preis 2021,  Kunsthalle Messmer in Riegel + tentoonstelling 

  Kunstpreise für konkret-konstruktive Kunst. Één van 's werelds belangrijkste kunstprijzen voor concrete en constructieve kunst.

   

  KUNSTHALLE MESSMER Für konkret-konstruktive Kunst

   

   

   

   

  Voor de zesde  keer schreef Kunsthalle Messmer de Internationaler André Evard-Prijs 2021 uit voor concrete -constructieve kunst. Deze prijs is opgedragen aan de Zwitserse kunstenaar André Evard (1876-1972).  Vanaf 1913 gebruikte Evard in zijn schilderij geometrische abstracties. Hij is dus een van de eerste niet-figuratieve kunstenaars en een van de pioniers van de Zwitserse constructief-geometrische schilderkunst.

  De André Evardprijs is bedoeld voor hedendaagse kunstenaars die zich hebben ingezet voor constructieve en concrete kunst.

   

  smiley Vanuit Riegel [Duitsland] kreeg ik het verheugende bericht dat mijn werk door een vakjury is genomineerd voor deze prijs. Er waren ruim 500 inzendingen uit 47 landen. Op 3 december 2021  wordt een tentoonstelling geopend met werk van de genomineerde kunstenaars. 

  smileyEr wordt ook een catalogus uitgegeven met werk van de genomineerde kunstnaars.

   

   

   

  De expositie duurt van   4 december 2021     tot en met      27 februari 2022

  De Vernissage zal op 3 december 2021 plaatsvinden.

   

  Adres: 

  Kunsthalle Messmer

  Grossherzog-Leopold-Platz 1

  79359 Riegel a.K.

   

  De prijswinnaars zullen eind februari 2022 door een vakjury bekend worden gemaakt.

   

   

   

  Boven: één van mijn genomineerde werken: Optical mathematics with grey and gold. 

   

  Methode: Voor het ontwerpconcept worden eerst enkele elementen van het idee op de computer getekend. [Let wel, dit is absoluut mijn eigen originele tekening die nergens vandaan is geplukt !] Aansluitend wordt het tekenconcept / idee verder uitgewerkt op papier. Daarna wordt alles op millimeterpapier [+ op schaal] nauwkeuriger uitgewerkt en de kleurstelling bepaald en ingedeeld. Het ontwerpen neemt drie maanden in beslag en het duurt ook drie maanden om het uiteindelijke ontwerp op doek te schilderen.

  Foto onder: gedeelte van voorontwerp.

   

   

   

  Foto der Ausstellung von 2018. Ganz links hängt meine Arbeit.

  Eerder in 2018 ben ik genomineerd voor de André Evard-Prijs prijs en hing mijn werk gedurende  drie maanden in het Messmer museum. 


   

   

  Persbericht  17 november 2021

   

  Eén van de genomineerde geometrische werken getiteld: Optical mathematics with gray and gold. (© Monica maat)

   

  Kunstenares Monica Maat uit Lelystad opnieuw genomineerd voor internationale prijs

  17 november 2021

  Lelystad- De Lelystadse Kunstenares Monica Maat is genomineerd voor de zesde Internationaler AndréEvard Preis. Dat is de belangrijkste Europese prijs voor kunstenaars die zich inzetten voor geometrische en constructivistische kunst. In 2018 werd Maat ook al eens genomineerd voor deze prijs.

  Kunsthalle messmer in het Duitse Riegel heeft deze internationale prijs nu voor de zesde maal uitgeschreven. De prijs is opgedragen aan de Zwitserse kunstenaar André Evard [1876-1972].Vanaf 1913 concentreerde Evards werk zich op geometrische abstracties. Hij was een van de eerste niet figuratieve kunstenaars en behoorde tot de pioniers van de Zwitserse constructieve-geometrische schilderkunst. Later volgde in Nederland kunststroming De Stijl, opgericht in 1917 door Theo van Doesburgmet als leden onder anderen Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck. 

  Monica Maat is op uitnodiging van het museum, door een vakjury genomineerd voor deze prijs. Haar geometrisch werk, dat onder andere afgelopen voorjaar door Kunstuitleen Lelystad is geëxposeerd in het stadhuis van Lelystad, is genomineerd uit ruim 500 inzendingen uit 47 landen.  

  'Mateloos Boeiend'

  'Ons brein ziet van alles in een paar lijen,samen met kleuren. Ik vind dat mateloos boeiend. Het platte vlak krijgt dan ineens diepte en dimensie, en iedereen ziet er weer wat anders in door de manipulatie met de waarnemig en het optische effect dat ik in mijn werk aanbreng', aldus Maat.

  Tentoonstelling

  Voor de presentatie van de genomineerde werken van ruim 80 kunstenaars wordt een tentoonstelling georganiseerd. Met schilderijen en sculpturengeeft de tentoonstelling een goed inzicht van de meest opwindende facetten van geometrisch-abstracte kunst. 

  Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met biografische informatie en uitspraken van de deelnemende kunstenaars over hun werk. 

  Bekendmaking winnaar in februari

  In de loop van de tentoonstelling  beslist een gerenomeerde deskundige jury over de winnaar van de Internationaler Evard Preis. Deze wordt in februari volgend jaar bekend gemaakt. Voor de opening die op 3 december in Museum Messmer zal plaatsvinden reist Monica af naar Riegel om deze samen met andere internationale kunstenaars bij te wonen.

   

  Link naar Flevopost: Kunstenares Monica Maat uit Lelystad opnieuw genomineerd ...

   

  Fortsetzung folgt

   Wordt vervolgd 

   

  mm

   

   

   

  Lees meer >> | 449 keer bekeken

 • INART kunstcollectief presenteert online expositie met werk van Monica Maat

  17 september 2021

   

  Geplaatst: 17 sept. 2021 

   

   

   

   

  INART   INART   INART   INART

   

   

  Kunstcollectief INART  presenteert  online kunstenaars 

   

  Om de drie maanden laat INART 24 werken van 4 kunstenaars zien. De werken zij online te zien en te koop. Ditmaal werken van:  Henk van Trigt, Ria Groenhof, Arjen Geurts en mijn hand.

   

  AANKONDIGING online expositie galerie INART

   

   

  ONLINE expositie

  Vanaf   27 oktober 2021    tot en met   27 januari 2022   is o.a. geometrisch werk van mijn hand te zien, gelijk met werk van drie andere kunstenaars. klik hiervoor op: 

  https://kunstcollectief-inart.blogspot.com  aldaar op: online expositie klikken.

   

   

  INART vindt het belangrijk dat u uw kunstwerk fysiek kunt bekijken voordat  u tot koop overgaat. Bij interesse kunt u het kunstwerk zien bij het kunstcollectief of bij de kunstenaars zelf. Als u interesse heeft kan een kunstwerk digitaal in uw woning of kantoor geplaatst worden als u een digitale foto van de plek stuurt waar het kunstwerk moet komen te hangen of staan.

   

  Het doel van INART is om kunst bij u thuis te krijgen. INART wil graag meehelpen om een kunstwerk te vinden dat bij u past maar ook om kunst passend te maken in uw eigen omgeving. INART kan u ook behulpzaam zijn met het kiezen van een werk en bij u thuis kijken welke kunstwerken in uw omgeving of interieur passen. Daarnaast bezorgd INART het werk persoonlijk bij u aan huis of kantoor.

   

   

   

   

   

  mm

   

   

  Lees meer >> | 377 keer bekeken

 • Kunstencentrum DE KUBUS Expositie KUP 11 'Hommage aan de Kunst en Cultuur van de 20e eeuw'

  17 september 2021

  Geplaatst 17 september 2021

   

   

  'Hommage aan de kunst en cultuur van de 20e eeuw’

   

  Expositie met leden en oud leden van Kunstenaarscollectief KUP 11 ter ere van het 10 jarig jubileum 

   

   

   

  Kunstenaarscollectief Kup 11 [Kunst uit de Polder 2011] viert haar 10-jarig jubileum met een expositie op het thema: 'Hommage aan de Kunst en Cultuur van de 20 e eeuw'.

   

  Op de expositie zijn 40 kunstwerken te zien die gemaakt zijn door de leden van KUP 11: Anne Graalman, Eric Pasman, Esam Al Wasete, Guda Boelens, Kitty van Dijk, Lies Resink, Marie-Therese van de Riet, Simone Hakhoff, Sonja Reedijk, Ton Ensink en Wil Fokke. De werken zijn geïnspireerd door een specifieke kunststroming of bekende kunstenaar uit de vorige eeuw.

  Op de expositie zijn dan ook diverse kunststromingen te herkennen zoals het Kubisme, Expressionisme, De Stijl, Popart en Op Art, waarbij  verschillende kunstenaars zoals Frida Kahlo, Henri Matisse, Jan Schoonhoven, Theo van Doesburg, Pablo Picasso en Sonia Delaunay een rol spelen.

  Op uitnodiging neem ik deel aan deze expositie als oud bestuurslid van Kup 11, waarbij ik aan de wieg heb gestaan van de oprichting van het collectief. Ook oud-leden Marijke Kienhuis, Dorrith Hillenbrink en Rien Nijboer hebben voor deze expositie werk genaakt.

  Speciaal voor de jubileumexpositie schreven stadsdichter Thomas Gerla, oud-stadsdichter Juul Baars, de KUP-11 leden Anne Graalmans, Sonja Reedijk en oud-lid Monica Maat gedichten, die zijn opgenomen in deze expositie.

   

   

  Expositie

  De expositie vindt plaats van 27 okt. 2021 t/m  20 januari  2022 

   

  Adres

  Kunstencentrum De Kubus

  Agorabaan 3

  Lelystad

   

   

  Foto boven: Rechts werk van mijn hand getiteld: Rechthoek met Zeshoek Verenigd + bijbehorend gedicht getiteld: Verenigd. 

   

   

   

   

                                                  

  Schilderij: Rechthoek met zeshoek verenigd

  Het bijbehorende gedicht van mijn hand kunt u onderstaand lezen.

   

   

  Verenigd

   

  Op het oosten van de dag

  draaide de rechthoek

  revolutie af

  en spande samen met de zeshoek

   

  Herhaaldelijk tikkend en kloppend

  op mijn oude oog

  vroeg hij onwellevend

  om een weerzien.

  Ik vraag hem hoffelijk

  niet binnen te komen

  omdat ik hem niet weet in te passen

  bij zijn zeshoekige vriendin

   

  Maar... hij houdt er niet van

  om buiten te blijven

  dus pakt hij de kruk van de deur

  en neemt de eer

   

  Dit is de limiet, denk ik te laat

  terwijl zij als een onregelmatig huwelijk

  samen rebelleren

  op mijn schildersdoek

  maar niet blijken opgewassen

  tegen mijn spiegelbeeld

  dat altijd wel een uitweg vindt

   

  © monica maat 2021 

   

   

   

   

   

   

   

  Lees meer >> | 318 keer bekeken

 • TOUR of ART FLEVOLAND 2021 Opening en Exposities in sept. en okt. 2021

  17 september 2021

  Geplaatst: 17 september 2021

   

   

  TOUR OF ART   FLEVOLAND 2021 

  Foto's opening expositie op 16 sept. en 2 en 3 oktober 

  Foto boven: In afwachting van de opening van de overzichtsexpositie van de deelnemende kunstenaars aan de Tour of Art Flevoland in de theaterzaal van kunstencentrum De Kubus in Lelystad.

   

   

  Geslaagde opening 

  De opening van de Tour of Art Flevoland in Kunstencentrum De Kubus, waar van alle deelnemende kunstenaars werk is te te bezichtigen en die op 2 en 3 oktober op verschillende locaties te bezoeken zijn, was een succes. De zaal was ondanks de verplichte coronapas flink bezet en er was veel animo voor het openingsprogramma, dat bestond uit: een welkomstwoord door Matthijs Broers, namens De Kubus, een welkomstwoord van Erna Koelman, voorzitster van Stichting Culturale, een geestig  bijna cabaretesk en kritisch openingswoord van Niek Sonneveld, voormalig programmamanager bij de Kubus en een leuk optreden van Theatergroep Droog, die eerder al een toneelstuk over Caravaggio, een Italiaanse schilder, heeft opgevoerd,  maar nu een deel daarvan geheel geactualiseerd ten tonele bracht. Zangeres Aline Deijnum met begeleider Guon Wong-Loi-Sing  zorgden voor de muzikale omlijsting.

   

   

  Theatergroep Droog in actie tijdens de opening

  Onder: Enkele werken van deelnemende kunstenaars. Een indruk. 

   

  Boven: Werk van Jan Althuis,  getiteld:  ZUIDOOST. Olieverf op doek 

  Boven: Werk van Anat Groag,  getiteld: Ode aan het compassievolle licht. Olieverf en aquarel  

   

  Boven werk van:  Sonja Reedijk,  Simone Hakhoff,  Ton Ensink                                  

  Foto boven in het midden:  geometrisch werk van Monica Maat getiteld: Driehoek Verspreid nr. 2 

   

   

  Boven werk van: Dorrith Hillenbrink

  Boven werk van Paul Nieuwenhuis getiteld: Peloton op drift. Acryl-olieverf op canvasboard

   

   

  Onder: Foto's van de expositie op 2 en 3 oktober in de studio/filmzaal van kunstencentrum De Kubus 

   

   

  Samen met beeldhouwer Willem Koot is de expositie ingericht in de studio/filmzaal van het kunstencentrum. Willem met beelden in steen en Monica met geometrische werken aan de wand. 

   

   

   

   

   

   

  mm

   

   

   

  Lees meer >> | 310 keer bekeken

 • TOUR OF ART FLEVOLAND 2021

  26 augustus 2021

  Geplaatst 26 aug. 2021

   

   

  TOUR OF ART FLEVOLAND 2021

   

   

   

  Vorig jaar kon de Tour of Art Flevoland geen doorgang vinden vanwege de pandemie. Het had toen eigenlijk een mooie lustrumeditie moeten worden. Dit jaar ziet het er naar uit dat de Tour of Art Flevoland door kan gaan. Er nemen ditmaal maar liefst 73 kunstenaars deel! De overigens zeer professioneel georganiseerde  Tour of Art zal in het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 oktober 2021 plaatsvinden. Tijdens dit weekend stellen 73 Flevolandse beeldend kunstenaars hun werken tentoon op 18 locaties in Lelystad.

  Voor informatie betreft alle deelnemende kunstenaars en locaties kunt u terecht op de website: Tour of Art Flevoland|  Tevens  worden er in heel Flevoland en een gedeelte van Gelderland brochures verspreid.  

   

  Gebouw De Kubus is een kunstencenrtrum en een Gemeentelijk monument

   

  Vooraf is een overzichts/deelnemersexpositie van alle deelnemende kunstenaars in Kunstencentrum De Kubus in Lelystad te bezichtigen. Deze expositie duurt van 11 september tot en met 6 oktober. Bezoekers van de Tour of Art kunnen zo vooraf bepalen welke kunstenaars zij willen bezoeken in het weekende van 2 en 3 oktober.

  De locatie waar ikzelf mijn geometrische werken tentoonstel zal in het weekend van 2 en 3 oktober in kunstencentrum De Kubus zijn. De locatie is beide dagen geopend van 12.00 tot 18.00 uur. 

   

   

  Voorwaarden om de opening bij te wonen op 16 september

  Op donderdag 16 september zal er een feestelijke opening van de overzichtsexpositie plaatsvinden. Er wordt een bijzonder openingsprogramma gepresenteerd met o.m. een optreden van Theatergroep 'DROOG'.

  Let op: Om de opening bij te wonen bent u verplicht zich eerst aan te melden en is een coronatoegangsbewijs + legitimatiebewijs nodig. Voor de zekerheid kunt u het beste alle voorwaarden en regels op de site nalezen: 
   https://tourofartflevoland.nl/wat-moet-u-doen-om-bij-de-opening-aanwezig-te-mogen-zijn/

   

  Adres van kunstencentrum De Kubus is:  

  Agorabaan 3,

  8224 JS Lelystad.

   

  Interieur van kunstencenrum De Kubus

   

   

   

  Boekje 'Tour of Art Flevoland; Verhalen achter de kunstenaars [2021] 

   

   

  Evenals in 2018 en 2019 geeft de Stichting Culturale dit jaar een boekje uit getiteld: 'Tour of Art Flevoland; Verhalen achter de kunstenaars. In dit boekje worden acht kunstenaars belicht, die deelnemen aan de Tour, waarbij de nadruk ligt op kunst en interessante achtergrondverhalen. Samen met de andere kunstenaars sta ik dit jaar ook in het boekje.

   

  Chapeau voor het bestuur

  Zoals voorgaand al beschreven zou vorig jaar eigenlijk de viering van het derde lustrum plaatsvinden. Dat was een spannende aangelegenheid i.v.m de pandemie. Uiteindelijk kon de Tour geen doorgang vinden. Ook dit jaar 2021 was het spannend. De organisatie van een dergelijke KunstTour begint immers al vroeg in het jaar, terwijl nog onbekend is hoe alles met de pandemie zal verlopen. Het bestuur en met name de voorzitter Erna Koelman en haar eega Peter Koelman die deze Tour dit jaar voor de 16e maal organiseren komt  alle eer en lof toe. Dat was altijd al zo, maar nu extra! Elk jaar zijn zij met een niet aflatende inzet bezig om de Tour professioneel voor te bereiden en het is hen, ondanks andere omstandigheden, weer gelukt en inmiddels hebben zij ook een indrukwekkende hoeveelheid [vaste] sponsoren, subsidiegevers en ondersteuners geworven. Chapeau!

   

  monica maat        

   

   

   

  Lees meer >> | 359 keer bekeken

 • Expositie Stadhuis Lelystad Monica Maat 'De Schoonheid van Geometrie' 6 mei - 30 juni 2021

  27 april 2021

  Geplaatst 27 april 2021

   

   

   

  EXPOSITIE in Stadhuis Lelystad

   

  Boven: buitenkant van stadhuis in Lelystad

   

   

  EXPOSITIE in Stadhuis van Lelystad

  'DE SCHOONHEID VAN GEOMETRIE' van Monica Maat   6 mei - 30 juni 2021

  Georganiseerd door Kunstuitleen Lelystad

   

   

  Onder:

  POSTER van KUNSTUITLEEN LELYSTA D

   

   

   

   

  Boven:  de poster is klaar en de expositie ingericht! Hieronder een kleine indruk

   

   

   

   

  Het schilderij rechts getiteld: 'Diamant' is gemaakt  n.a.v. het Agora Theater in Lelystad

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Bij sommige geometrische werken is een toelichting en/of een bijpassend gedicht te lezen. 

   

   

   

   

  Op de site van Kunstuitleen Lelystad vindt u meer informatie en foto's: https://www.kunstuitleenlelystad.nl/kunstenaars/monicamaat

   

  Voor een bericht met poster kunt u ook klikken op  Kunstplein Lelystad 

  https://nl-nl.facebook.com/Kunstplein-Lelystad-127262010781554/posts

   

  Andere berichtgeving met foto's vind u op de site van Stichting Culturale  https://stichtingculturale.nl/uitnodiging-expositie-stadhuis-monica-maat

   

  Een aankondiging van de expositie staat op Exto, een site voor kunstenaars Stadhuis Lelystad DE SCHOONHEID VAN GEOMETRIE Expositie ...

   

   

  Artikel in  Flevopost van 19 mei 2021

   

   

   

   

  Lees meer >> | 605 keer bekeken

 • Expositie galerie Bos Fine Art Stock Sales Geometrie en Minimalisme 6 mei - 25 mei en nieuwe catalogus 2021 is verschenen.

  12 april 2021

  Geplaatst 26 april 2021

   

     

   

  6 tot 25 mei  2021

  STOCK-EXPOSITIE Galerie Bos Fine Art Den Haag

   

  en... er is weer een prachtige nieuwe CATALOGUS uitgekomen met werk van ruim 60 nationale en internationale kunstenaars, waaronder ikzelf, inclusief programmaoverzicht 2021 

   

   

   

  Boven: Galerie Bos Fine Art aan de

  Korte Vijverberg 2  t.o. het Mauritshuis in Den Haag.

   

   

   

  De nieuwe catalogus 2021 is verschenen!

   

   

  De Catalogus is in zijn geheel te vinden en te lezen op: www.bosfineart.com  

   

   

   

  Van 6 tot 25 mei 2021 is in Galerie Bos Fine Art in Den Haag van 60 kunstenaars, waaronder ikzelf, een expositie te zien van werk in stock

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Uiterst rechts een werk van Monica getiteld: Rechthoeken in perspectief nr 2

   

   

   

   

   

  Lees meer >> | 383 keer bekeken

 • Dichtbundel ' POËZIE UIT DE SALON' met 45 salonartiesten uit Lelystad is verschenen. April 2021

  12 april 2021

  Geplaatst: 12 april 2021

   

  ________________________________________________________________

   

   

   

  'Poëzie uit De Salon' is verschenen!

  Een bundel met gedichten en verhalen van 45 salonartiesten uit Lelystad - april 2021 

   

   

  Presentatie: op 6 april 2021 ontving wethouder Luc Baten van Lelystad uit handen van stadsdichter Juul Baars het eerste exemplaar van de bundel: 'Poëzie uit De Salon', met gedichten en verhalen van 45 Salonartiesten uit Lelystad. In de bundel zijn  ook een drietal gedichten van mijn hand geplaatst. In verband met de pandemie was het niet mogelijk om een feestelijke presentatie te organiseren. De bundel is in ieder geval vanaf 6 april 2021 beschikbaar. De schrijvers van de bundel zijn voor het merendeel afkomstig uit Lelystad of traden de afgelopen jaren op, op het open podium: De Salon Lelystad bij Stichting Utopodium. Wethouder Luc Baten schreef in het voorwoord over een mooie bundel, waardoor het publiek, ondanks de coronacrisis, toch kan genieten van de verhalen en poëzie en waarbij hij benadrukt dat kunst verbindt en tijdloos is en zich niets aantrekt van leeftijd, afkomst of een virus. 

   

  Met het verschijnen van de bundel wordt tegelijkertijd de mijlpaal van het vijfjarig bestaan van open podium 'De Salon Lelystad' gevierd. Een podium voor diverse vormen van kleinkunst waar iedereen aan mee kan doen. Verhalenvertellers, dichters, zangers, muzikanten, liedjesschrijvers, artiesten en andere zonderlingen die m.i. de wereld kleur geven. 

   

  mm.

   

  Fotobron: Stadhuis Lelystad. Juul Baars, stadsdichter van Lelystad overhandigt de bundel aan wethouder Luc Baten.

   

   

    

  Bestellen? 

  De bundel is verkrijgbaar/bestelbaar via de reguliere- en internet boekhandels. Kosten: € 17,95. Het ISBN nummer is 9789462472150. De opbrengst van de winkelverkoop gaat naar het Utopodium.

   

   

  Uit de bundel een gedicht van mijn hand

   

   

  CHANSON VOOR LIESBETH LIST   1941-2020

   

   

  In de rij voor kaartjes

  denkend aan een eeuwig leven

  schuivend naar de lange tafels

  bedekt met hemelse programma’s

  op witte lagen van damast

  verzekert iedereen zich van een plaats

   

  Het brood gebroken

  de wijn geschonken

  een avondmaal

  dat nietsvermoedend aangezeten wordt

  bij de klanken van de instrumenten

  die zich verhouden tot elkaar

  komt zij dan op

  en brengt naar later blijkt

  haar offerande

   

  Het orkest zijn slotakkoorden spelend

  blaast nu met ingetogen adem

  en strijkt een oude liefde glad

  wanneer zij bij de laatste noot

  abrupt haar hoofd opheft

  sluit zij voor één keer niet haar ogen

   

  Wanneer zij voor het laatst

  het podium verlaat

  en uitziet op de tuinzaal

  voor een laatste bloeien

  zal het verdriet

  zijn plaats innemen

  en maakt zij het boeket

  waarop zij verder moet

  de dodelijke nacht van leven in

   

  © monica maat

   

   

   

   

  Lees meer >> | 439 keer bekeken

 • Meer blogs >>