Geplaatst 7 augustus 2022

 

Een nieuw kunstboek met een feestelijke presentatie!

 

 

 

Monica Maat


De Kleur Gedicht
Kunst in beeld en gedicht

 

Een nieuw kunstboek van Monica Maat is verschenen. De presentatie vindt plaats in de theaterzaal van kunstencentrun De Kubus in Lelystad op 9 oktober 2022. Daarvoor hebben de Kunstuitleen Lelystad en en Monica Maat de handen ineengeslagen om een leuke middag te organiseren.  

Hieronder volgt informatie over het kunstboek en het programma dat rondom de presentatie van het kunstboek zal plaatsvinden.  

 

De kleur gedicht

In haar tweede kunstboek De Kleur Gedicht weet kunstenares Monica Maat opnieuw de kunst van Geometrie te verweven met de kunst van het dichten. In een uniek dynamisch spel weet zij beeld en taal met elkaar te verbinden, waarbij het één moeiteloos overvloeit in het ander en geometrische vormen en gedichten een onlosmakelijk geheel vormen. Dit culturele boek is op 29 juli verschenen.

 

Samenvatting

 

De Kleur Gedicht  is een kunstboek met de meest recente geometrische schilderijen en computerart  in combinatie met gedichten van beeldend kunstenaar Monica Maat in vervolg op haar eerdere verschenen boek: De Schoonheid van Geometrie. In het boek geeft zij een beknopte toelichting over geometrie en haar geometrische werk. Zij werkt in de traditie van de in 1917 opgerichte kunststroming De Stijl waaraan zij in het bijzonder aspecten van de  waarneming toevoegt. Bij de afbeeldingen weet Monica Maat de kunst van de geometrie te verweven met de kunst van het dichten. Het boek is op artistieke wijze door haar vorm gegeven, waardoor beeld en woord elkaar versterken. [Voor vervolg klik op: lees meer]

 

 

Gedicht uit het kunstboek

 

 

 


 

 

 

Inleiding Boekpresentatie 

 

Op 9 oktober 2022, wordt in samenwerking met Kunstuitleen Lelystad in de theaterzaal van De Kubus in Lelystad, het kunstboek ‘De Kleur Gedicht’ van Monica Maat gepresenteerd. Het boek bevat de meest recente geometrische schilderijen in combinatie met bijbehorende gedichten van Monica.

Een aantal geometrische werken waren onlangs in Museum Nagele te bezichtigen en staan ook in het kunstboek. Het eerste exemplaar van het kunstboek zal door de Commissaris van de Koning  in Flevoland, de heer Leen Verbeek, in ontvangst worden genomen. Daarnaast zal een feestelijk totaalprogramma worden gepresenteerd. Iedereen is welkom en de toegang is gratis!

 

Adres: De Kubus,  Agorabaan 3, 8224 Lelystad.

Aanvang 14.30 uur tot 16.00 uur

Na afloop van het programma kunt u de expositie bezichtigen en de kunstuitleen bezoeken.

 

 

Programma  Boekpresentatie

 

Gastheer: Erik Bijvank, voorzitter van Kunstuitleen Lelystad

 

*  Aankondiging van het Anido Gitaarduo

* Welkomstmuziek door het Anido Gitaarduo 

Welkomstwoord van Erik Bijvank

*  Kleine muzikale reis van het Anido Gitaarduo

 Korte toelichting bij het kunstboek De Kleur Gedicht door Erik Bijvank

*  Overhandiging van 1e exemplaar kunstboek De Kleur Gedicht aan de Commissaris van de Koning van Flevoland, de heer Leen Verbeek

*  Korte voordracht van gedichten bij werk uit het kunstboek met beelden van schilderijen op achtergrond, door Monica 

Inleidend woord door Erik Bijvank over de wereldwijd werkende en gerenommeerde gitaarcomponiste Annette Kruisbrink. Zij heeft een speciale compositie: 'The Gallery Suite' geschreven op zeven geometrische schilderijen en de daarop geïnspireerde gedichten uit het kunstboek van Monica.  [* meer informatie zie onderaan deze pagina]    

*  Exclusieve uitvoering van Gitaarcompositie 'The Gallery Suite', door Annette Kruisbrink en de Belgische Arlette Ruelens met op de achtergrond beelden van de geometrische schilderijen van Monica waarop Annette de Suite heeft gecomponeerd  

* Korte voordracht van gedichten bij werk uit het kunstboek met beelden van schilderijen op achtergrond, door Monica

* Korte inleiding over de geometrische film "De Schoonheid van Geometrie" van Monica door Erik Bijvank 

* Vertoning van korte Kunstfilm "De Schoonheid van Geometrie" van Monica.  [* meer informatie zie onderaan deze pagina] 

* Inleidend woord van "Bedenker" Niek Sonneveld bij de expositie van Monica in de Kubus, over Kunst en Cultuur.

* Bezichtiging  van de expositie 'De Kleur Gedicht' met geometrisch schilderijen van Monica in het gebouw De Kubus met gelegenheid  om wat te gebruiken in de foyer, het laten signeren van het kunstboek en het bezoeken van de Kunstuitleen, die zich in hetzelfde gebouw bevindt  

 

BESTELLEN:

Wilt u het kunstboek ad € 24,50 rechtstreeks bij uitgeverij Boekscout bestellen?  Bestel het boek hier! 

 


 

Fotoreportage boekpresentatie 9 okt. 2022 in de theaterzaal van De Kubus foto's van Gaby Hendriksz

 

 

 

 

Gastheer Erik Bijvank [ voorzitter van de kunstuitleen Lelystad] leidt de presentatiemiddag in. Als decor dienen o.a. schilderijen van Monica. 

 

Het Anido Gitaarduo  met componiste Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens.

 

Gedichten uit het kunstboek, bij de geometrische werken, worden door Monica voorgedragen.   

 

Het Anido Gitaarduo neemt ons tijdens een kleine muzikale reis mee naar drie landen.

 

Het eerste exemplaar van kunstboek De Kleur Gedicht is overhandigd  aan de Commissaris van de Koning van Flevoland, Leen verbeek die hier ingaat op het geometrische decor met vier schilderijen, waarbij hij opmerkt dat daar geen begin of eindpunt in valt te ontdekken. Een nieuwe invalshoek, want zelf had ik het nog nooit zo bekeken!

 

 

Het  Anido Gitaarduo speelt uit The Gallery Suite een speciaal gecomponeerd muziekstuk op één van de zeven schilderijen van Monica, op de achtergrond groot in beeld gebracht. 

 

Tijd om de geometrische kunst-animatiefilm in te leiden. 

 

Niek Sonneveld, liefst de "Denker' genoemd, heeft zojuist op speelse wijze een inleiding gehouden over kunst en cultuur en de invloed die dat kan hebben als jonge mensen daarmee in aanraking worden gebracht, zoals bijvoorbeeld in het kunstencentrum de Kubus, waar ook de expositie met de meest recente geometrisch werken van Monica is te bezichtigen. 

 

Na afloop van de boekpresentatie is het tijd om in de foyer de nodige boeken te signeren.

 

 

 

Onder: enkele afbeeldingen van de expositie op de theater-etage van De Kubus [foto's monica maat]


 

 

 

 

 

 

 

 

Simone Hakhoff , beeldend kunstenaar, is één van de bezoekers

 

 

 

VOOR WIE MEER WIL LEZEN . . . 

 

Foto boven: The Anido Guitar Duo, Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens

 

Wetenswaardigheden over het GITAARDUO: 

Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens vormen sinds 1995 het Anido gitaarduo, genoemd naar de legendarische Argentijnse gitariste María Luisa Anido. 

Annette en Arlette studeerden beiden klassiek gitaar aan het conservatorium te Zwolle. Tevens namen zij deel aan masterclasses in binnen- en buitenland. Hun gitaarspel is krachtig en expressief en boeit door een subtiel gebruik van dynamische contrasten en klankkleuren. Naast optredens in Nederland gaf het duo concerten in o.a. Argentinië, België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Luxemburg, Italië, Litouwen, Polen, Spanje, Thailand en Zweden. Zij maakten als duo 7 CD’s. Bijzonder is dat zij beiden naast uitvoerend kunstenaar tevens scheppend kunstenaar zijn. Arlette is beeldend kunstenares, Annette is componiste en haar composities, meer dan 400, worden wereldwijd uitgegeven en uitgevoerd en zijn meerdere malen met een prijs bekroond.

 

Annette Kruisbrink over de compositie: THE GALLERY SUITE : 

'De compositie is gemaakt ter gelegenheid van de presentatie van het kunstboek 'De Kleur Gedicht' van Monica Maat. Uit het boek heb ik zeven door Monica gemaakte afbeeldingen en de daarop geïnspireerde gedichten gekozen. Elk opvolgend deel begint met de eindtoon/tonen van het voorgaande deel en kan behalve geïnspireerd op de afbeelding ook [mede] geïnspireerd zijn op de titel of een regel of woord uit een gedicht. Evenzogoed kunnen de vormen in de vlakken van een werk een aanleiding zijn de compositie bijvoorbeeld in harmonics [flageoletten, boventonen ] te schrijven, waarbij een nachtelijk landschap vol sterren wordt nagebootst.  Of... de muziek wordt bijvoorbeeld omgezet in blokken waar een kind mee speelt, [naar aanleiding van een gedicht] dat naar believen herhaald wordt, minimal muziek dus, waarmee het stapelen van de blokken zich herhaalt en het register hoog is omdat het om een spelend kind gaat. Aan het eind vallen de blokken om'. 

Het aardige is dat Annette tijdens de uitvoering van haar Suite in het kort de aanleiding van de verschillende muziekstukken zal toelichten.

Meer info Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens zie: Annette Kruisbrink  guitarist & composer uit Zwolle. www.annettekruisbrink.nl     

 

 

Toelichting kunstfilm DE SCHOONHEID VAN GEOMETRIE: 

 

Behalve het kunstboek heeft Monica in opdracht een korte Geometrische Kunstfilm door een professionele filmstudio laten maken.Het moest geen film worden over haar of hoe haar werk tot stand komt, maar over geometrie waarbij als basis geometrische figuren uit haar schilderijnen zijn gebruikt. Dat betekent dat de basisfiguren met hulp van de computer door Monica zijn bewerkt, waardoor er diverse grafische elementen ontstonden die zij doorstuurde naar de filmstudio, waar ze verder bewerkt werden met behulp van animatie. Daarbij moest ook alles ritmisch kloppen met de muziek die zij voor de film had uitgekozen. Tevens mocht er een tikkeltje humor aan te pas komen. Een knipoog naar de geometrie. Geen envoudige opdracht,  maar volgens haar is het de filmstudio gelukt om een bijzondere en speelse geometrische kunstanimatie te maken!    

 

 

 

Het boek is te bestellen via Boeksccout

 

Lees ook: