Presentatie Kunstboek: De Schoonheid van Geometrie van Monica Maat en Michel Martinus. 8 juli 2018 

 

F O T O R E P O R T A G E  

EXPOSITIE en Presentatie  Kunstboek en Kunstfilm Stadsmuseum Harderwijk 8 juli 2018

 

 

STADSMUSEUM HARDERWIJK Expositie 'De SCHOONHEID  van GEOMETRIE' met geometrische werken van monica maat, samen met kunstfilm en kunstboek onder de noemer 'De schoonheid van Geometrie'

van 8 juli - t/m 2 september 2018.

 

 

MONICA MAAT over haar WERK 

Kunst is het ontregelen van de werkelijkheid, de dingen uit hun functie halen, aldus beeldend kunstnaar Monica Maat

 

WAARNEMING

Het boeit  Monica om de waarneming te manipuleren. Naast geometrische houtpanelen maakt zij ook geometrische  werken op papier en doek. Deze werken hebben, net als de houtpanelen, als basis een ornamenteel karakter en zijn  geïnspireerd op de Europese Renaissance. Voorbeelden hiervan zijn de lijnstructuren in Italiaanse marmeren vloeren en de optische werkingen van fresco's, welke te vinden zijn in de abdijen in Toscane. Vaak geven haar werken een sterk optisch effect te zien en zijn ze op talrijke plaatsen in binnen- en buitenland onder de titel: 'Door-zien', 'manipuleerbaar waarnemen', geëxposeerd. Afhankelijk van het gebruik van kleuren en vormen geven de werken convergerende of divergerende effecten te zien. Als de kijker bij sommige werken gedurende langere tijd naar één punt blijft kijken, zonder met de ogen te knipperen, zal deze merken dat er wat met de waarneming gebeurt.  

Vorig jaar is het hondjarig bestaan van kunstbeweging De Stijl nationaal gevierd. In dat kader nam zij deel aan drie nationale tentoonstellingen met  60 nationale en internationale kunstenaars. Onder de titel: De Schoonheid van Geoemetrie, toont zij haar geometrische schilderijnen momenteel in het Stadsmuseum van Harderwijk.

 

TOELICHTING KUNSTBOEK

Gelijktijdig met de feestelijk opening van de tentoonstelling: 'De Schoonheid van Geometrie', wordt een kunstboek over geometrie en geometrisch werk  van Monica met gedichten van Michel Martinus gepresenteerd.

Het boek: ‘De schoonheid van geometrie’,  geeft een beknopte en eenvoudige toelichting over geometrie en het geometrische werk van beeldend kunstenaar Monica Maat. Vanaf 1985 werkt zij in de traditie van de in 1917 opgerichte kunststroming De Stijl. Zij geeft tevens een aardige inkijk in het proces van de totstandkoming van haar werk. De dichter Michel Martinus heeft op haar verzoek lyrische gedichten geschreven bij de afgebeelde geometrie, die vanuit een heel andere invalshoek op originele wijze de geometrie benaderen. Dat betekent dat de auteurs, in dit geval de beeldend kunstenaar en de dichter elkaar op prachtige wijze aanvullen en versterken. Het boek is door Monica Maat op artistieke wijze vormgegeven en een klein kunstwerk geworden, dat past bij de uiterlijke kenmerken van De Stijl. Kortom, een unieke benadering van geometrie in de kunst, waarvan de schoonheid zeker zichtbaar is!

 

TOELICHTING KUNSTFILM

Behalve het kunstboek wordt ook een korte Geometrische Kunstfilm van Monica vertoond. De kunstfilm is gemaakt in opdracht van Monica.

Een film over en met gebruik van geometrie. Het moest geen film worden over haarzelf of over hoe haar  werk  tot stand komt, maar over geometrie waarbij als basis geometrische figuren uit haar  schilderijen zijn gebruik. Dat betekent dat de basisfiguren met hulp van de computer door haar zijn bewerkt, waardoor er diverse grafische elementen ontstonden die zij doorstuurde naar de filmstudio, waar ze verder bewerkt werden met behulp van animatie. Daarbij moet alles ook ritmisch kloppen met de muziek die Monica voor de film heeft uitgekozen. Tevens mocht er wat haar  betreft een tikkeltje humor aan te pas komen. Een  knipoog naar de geometrie.   

                                                                                        

Meer over mijn levensloop en werk is te vinden op de site van het Stadsmuseum: De Schoonheid van Geometrie - Stadsmuseum Harderwijk       

                                                                    

Voor het feestelijke programma en meer informatie over de kunstfilm en muzikanten kunt u klikken op: Monica Maat - EXPOSITIE en BOEKPRESENTATIE De Schoonheid ...

 

* De expositie is t/m 2 september 2018 te bezichtigen in de Smeepoortzaal van het Stadsmuseum.

* Gedurende de expositieperiode  is de kunstfilm doorlopend te zien.

* Het kunstboek is in de museumwinkel te koop.

 

 

Reportage van de feestelijke opening op 8 juli j.l.    Met foto's van Nico Sloep

 

Boven en onder:  Inloop in de Stadstuin van het Museum

 

 

Boven en onder: Iedereen wordt welkom geheten

 

 

 

 

De directeur van Stadmuseum Harderwijk heet iedereen hartelijk welkom. Prachtig vastgelegd door fotograaf Nico Sloep die door Monica voor deze gelegenheid was gevraagd om de feestelijke middag te fotograferen.  

 

 

Zeer vereerd waren Michel Martinus en ik dat we het eerste exemplaar van ons kunstboek De Schoonheid van Geometrie mochten overhandigen aan Corien van de Meulen, directeur van het prachtige sfeervolle Stadsmuseum Harderwijk. Zij verspreidt  immers met hart en ziel KUNST onder de mensen zo memoreerde Monica. Harderwijk mag trots op haar zijn. Zulke bevlogen mensen dienen gekoesterd te worden! 

 

 

Ook was ik zeer vereerd met de inleiding van kunsthistorica Sophie van Steenderen. Zij gaf een boeiend, geestig en naar ik vernomen heb van de gasten, heel verhelderend openingswoord. Ik was blij met haar veelvuldig lovende en complimenteuze woorden!    

 

 

Natuurlijk ontvangt Sophie uit handen van mij en Michel Martinus een exemplaar van het kunstboek De Schoonheid van Geometrie

 

 

 

 

Hoe schoon en feestelijk kan een middag worden en zijn met een optreden van The Anido Gitaar Duo, bestaande uit Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens.  Zeer vereerd waren Michel en ik met de compositie die speciaal was geschreven door Annette Kruisbrink op twee geometrische werken van mij met gedichten van Michel Martinus uit het boek. Op de ezel staat één van de schilderijen, Diamant genaamd, waarop de compositie 'Allegro Briljante' is geschreven.  Meer informatie over het wereldwijd optredende duo kunt u vinden op mijn blog via:  Monica Maat - EXPOSITIE en BOEKPRESENTATIE De Schoonheid ...

 

 

 

 

Veel mensen hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging om de feestelijke openingsmiddag te vieren! 

 

 

Michel Martinus draagt gedichten voor uit het kunstboek met op het scherm de bijbehorende afbeelding

 

 

Boven: Een mooi boeket voor Michel Martinus waarin op kunstige wijze de flyer van het museum over de expositie en ons boek is verwerkt! 

 

 

Zeer aandachtig wordt gekeken naar de eerste vertoning van de kunstfilm op het scherm, die in opdracht van Monica is gemaakt. De film bleek een doorslaand succes te zijn. Ik heb veel oprecht enthousiaste reacties mogen ontvangen. Ook over het vak[vrouw]manschap van studio Volans was men erg lovend. Meer over de totstandkoming van de film en Studio Volans kunt u lezen via de link:  Monica Maat - KUNSTFILM ' De schoonheid van Geometrie' van ...

 

 

 

 

Boven en onder: Elkaar bedanken met bloemen... wordt een warm oversteken!   

 

 

 

 

Boven en onder: Tussen de schuifdeuren van het museum. De expositie is geopend! 

 

 

 

 

Boven: De Smeepoortzaal trekt veel geanimeerde  belangstelling en het kunstboek ligt behalve in de museumwinkel, vandaag ook in deze zaal ter inzage en te koop.

 

 

 

 

 

 

 

 

Boven en onder:  Ondertussen - bij de cadeautjes aan tafel, die ik mocht ontvangen -  hadden Michel en ik het druk met het signeren van ons boek. Geweldig natuurlijk dat je kunt schrijven dat je het druk hebt met zoiets als het signeren boeken!  

 

Zonder medewerking van de vele vrijwilligers was deze middag geen succes geworden! 

 

Tot slot: het einde van een prachtige sfeervolle en feestelijke middag met  veel lieve gasten en prachtige reacties op de expositie en het programma!  En morgen...... morgen gaat de loper weer uit!

 

Voor Persart. en meer foto's  Monica Maat - STADSMUSEUM HARDERWIJK Reportage ...