Naast geometrische werken zijn ook constructivistische- en andere werken te zien die voor specifieke exposities op een thema zijn gemaakt. Sommige geometrische werken geven een optisch effect te zien, spelen met de waarneming of hebben een ornamenteel karakter, geïnspireerd op Islamitische patronen welke later zijn overgenomen door de Europese Renaissance.

uit 2006 tot 2023 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Op het atelier

2010

Monica op haar atelier voor twee geometrische werken ontworpen op een geometrisch islamitisch motief. Geïnspireerd op het sterrenstelsel.

Zomerlijn 1

2023

Zomerlijn 1 behoort bij het Zomerpaneel. Zie voor Zomerpaneel de rubriek: Geometrische werken. Monica Maat - Zomerpaneel Zomerlijn 1 en 2 Het Zomerpaneel is gemaakt n.a.v. de seizoenen en wordt t.z.t. samen met de andere panelen als één geheel tentoongesteld en is daarom nog niet te koop.    

Zomerlijn 2

2023

Zomerlijn 2

Lentelijn 1

2023

Lentelijn 1 behoort bij het Lentepaneel. Zie voor Lentepaneel de rubriek: Geometrische werken. Monica Maat - Lentepaneel Lentelijn 1 en 2  Het Lentepaneel is gemaakt n.a.v. de seizoenen en wordt t.z.t. samen met de andere panelen als één geheel tentoongesteld en is daarom nog niet te koop.

Lentelijn 2

2023

Lentelijn 2

IJslijn 1

2023

IJslijn 1 behoort bij het Winterpaneel. Zie voor Winterpaneel de rubriek: Geometrische werken. Monica Maat - Winterpaneel IJslijn 1 en 2 Het Winterpaneel is gemaakt n.a.v. de seizoenen en wordt t.z.t. samen met de andere panelen als één geheel tentoongesteld en is daarom nog niet te koop.

IJslijn 2

2023

IJslijn 2 

Vierkantspiegeling

2013

'Vierkantspiegeling' Geometrisch werk

Twee D. Geometrisch werk

2008

Twee D. Geometrisch werk

Islamitische Geometrie ontwerp1 [met blauw]

2016

Dit geometrische werk is geinspireërd op een Islamitisch meetkundig motief.

Vlechting

2013

'Vlechting' Geometrisch werk. [In werkelijkheid strakker, krijg het echter niet beter in het juiste perspectief gefotografeerd.]

Lemniscaat scheepstouw

2012

Lemniscaat scheepstouw. In juli 2012 was dit werk te zien in Hiva Oa Art Gallery  in Lelystad. Het werk is gemaakt op het thema : Zuiderzeemuseum Enkhuizen. Omdat ik geometrisch werk maak is het voor mij vooral de " kunst " om het thema in geometrische vormen om te zetten. In het Zuiderzeemuseum zie je genoeg voorbeelden van knopen of zeemansknopen van touw. Voor mij was dat de aanleiding om een touw op doek te vlechten. Voor meer foto's en informatie kunt u een kijkje nemen op mijn Blog.

Twee D Big. Geometrisch werk

2006

Twee D Big. Geometrisch werk

Gedicht bij kunstwerk Lemniscaat scheepstouw van Floor Koedam

2013

Op het schilderij van Monica "Lemniscaat scheepstouw" dat in juni en juli 2013 bij het Waterschap Zuiderzeeland in Lelystad is te bezichtigen, heeft Dijkdichter Floor Koedam het gedicht "Scheepsgetouw" geschreven. Monica heeft het grafisch vormgegeven. [Het orginele schilderij is op een afbeelding iets meer naar boven aan te klikken.]       

Haiku bij kunstwerk Lemniscaat scheepstouw van dichter Joop Meijvogel

2013

Joop Meijvogel dichter en fotograaf uit Zevenaar maakte bij mijn kunstwerk: Lemniscaat scheepstouw [zie voorgaande afbeelding] deze haiku. Joop Meijvogel is lid van de Dichtkamer Zevenaar [DKZ] en de Gelderse Schrijvers Kring [GSK]. Monica heeft de haiku grafisch  vormgegeven.  

Hexagonaal 1

2009

Hexagonaal 1

Flevoland rood

2012

Flevoland rood. Dit werk is o.a. gemaakt voor de expositie: "De Schoonheid van Geometrie" in Galerie Calliope Lelystad

Boris de hond [werk voor kinderen]

2012

Boris de hond. [geometrische hondjes] Dit werk is speciaal voor kinderen gemaakt ter gelegenheid van een expositie in het Colombinehuis in Biddinghuizen. Wanneer het werk in de ruimte hangt en je loopt van links naar rechts kijken de oogjes van het hondje met je mee. Foto's met meer informatie over het Colombinehuis zijn te vinden op mijn kunstblog. Klik hiervoor op deze site mijn Blog aan. 

Drieluik Gewapend kruis 1 Dodenherdenking

2014

'Gewapend Kruis' 1 van de drie installaties met doek behorend bij het drieluik: 'Gewapend Kruis'. De installatie: 'Gewapend Kruis' is gemaakt n.a.v. de expositie 'Dood Spoor', in galerie Loods 32 in Lelystad,  i.v.m. de dodenherdenking 2014. Leden van de KVF [Kunstenaarsvereniging Flevoland] en gastkunstenaars, waaronder Monica hebben aan de expositie deelgenomen. Er is eerst een gedicht door Monica geschreven getiteld: 'Gewapend Kruis' en aan de hand hiervan is het drieluik als installatie gemaakt. [Vervolg drieluik: zie werken hieronder.] [Voor gedicht zie afbeelding bij rubriek installaties ] Het werk is te zien in een uitzending van omroep Flevoland in het programma: Binnen de Dijken. Klik hiervoor op: https://www.omroepflevoland.nl/gemist/video/binnen-de-dijken-220784  

Drieluik Gewapend kruis 2

2014

'Gewapend Kruis' 2. 1 van de drie installaties met doek behorend bij het drieluik: 'Gewapend Kruis'.

Drieluik Gewapend Kruis 3

2014

  'Gewapend Kruis' 3. 1 van de drie installaties met doek behorend bij het drieluik: 'Gewapend Kruis'.

Synthese 1. Optisch werk

2007

Synthese 1. Net als bij voorgaande mathematische werken kunt u bij dit werk naar één punt blijven kijken, zonder met de ogen te knipperen, om te zien wat er met de waarneming gebeurt. Wat is uw werkelijkheid? [ NB: de grijze vlakken op deze afbeelding zijn egaal effen met zilver ingekleurd. Dit laat zich echter niet zo fotograferen].  

Synthese 2. Optisch werk

2007

Synthese 2.  Net als bij Synthese 1 [zie voorgaande werk] kunt u bij dit werk naar één punt blijven kijken, zonder met de ogen te knipperen, om te zien wat er met de waarneming gebeurt. Wat is uw werkelijkheid? [ NB: de grijze vlakken op deze afbeelding zijn egaal effen met zilver ingekleurd. Dit laat zich echter niet zo fotograferen].

Sybille

2006

Sybille. Naar een middeleeuws portrtet van Hans Memling,[1430-1494] gezet in een Mondriaanse compositie. De bedoeling is om oude en hedendaagse kunst in harmonie met elkaar te verenigen.

Venus in blauw 1 van drieluik

2007

Venus in blauw is een schildering naar het werk van Botticelli. Het Renaissance portret is onderdeel van een drieluik dat in een Mondriaanse compositie is gezet.

Waterballet

2011

In het kader van "Het Jaar van het Lelystadse Water" is door Monica speciaal op dit thema bij wijze van uitzondering een meer figuratief werk gemaakt getiteld: "Waterballet". Dit werk werd o.a. met waterwerken van de  kunstenaarsgroep  KUP 11, in de maand augustus en sept. geëxposeerd in Hiva Oa Art Gallery in Lelystad.

Waterballet 'pas de deux'. Gedicht van Annemarie Maasdam

2011

Bij het werk Waterballet heeft Dijkdichteres Annemarie Maasdam spontaan een teder gedichtje geschreven. Monica heeft het grafisch vormgegegeven.

Zicht op Nieuws. De Nieuwe Wildernis. Omroep Flevoland

2015

Werk in het kader van: "Zicht op Nieuws" voor een expositie bij Omroep Flevoland in oktober 2015 en in de Flevomeer Bibliotheek Lelystad vanaf aug. 2016. Onderwerp: 'De nieuwe wildernis'.  [Nieuwsitem is de film over het dierenleven in de Oostvaardersplassen bij Lelystad die in 2014 gereed kwam.] Twee jaar lang volgde een aantal filmteams de vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa. De film is een groot succes geworden. In mijn verbeelding/vertolking zijn vossen verwerkt in een door mensen aangelegde wildernis, met een ogenschijnlijk goed geordende natuur, maar schijn bedriegt, de natuur gaat zijn eigen gang en heeft zijn eigen verhalen, ook op dit doek!            

Expositie Zicht op Nieuws. De Nieuwe Wildernis en Rode Spoorbrug Hanzelijn Lelystad - Zwolle. Omroep Flevoland

2015

Boven: twee werken van Monica die te bezichtigen waren in de hal van Omroep Flevoland n.a.v. de expositie: 'Zicht op Nieuws', waarbij is gewerkt op nieuwsitems die op de site van Omroep Flevoland zijn te vinden. Links: De nieuwe Wildernis, n.a.v. de gelijknamige film. Rechts: Rode Spoorbrug Hanzelijn Lelystad- Zwolle. Vanaf augustus 2016 is de expositie te zien in de Flevomeer Bibliotheek Lelystad.  

KAALSLAG Expositie: De kunstenaar houdt ermee op

2012

Installatie vierluik getiteld: '' Kunst aan het kruis genageld',  ''Er zit geen muziek meer in''   ''De laatste snaren zijn geteld'' en  ''Witdoek''. Daarnaast een ingelijst werk getiteld: ZWART -WITJE. Op de voorgond de wereldbol van Guda Boelems getiteld: "De Kunstenaar van de Wereld". Thema: "De kunstenaar houdt ermee op", n.a.v. de dreigende kaalslag in kunst en cultuur. Staande voor de installatie: Monica , initiator van deze expositie. Op de voorgrond, Magda Brouwer, accordioniste  van het smartlappenkoor "De Waterlanders", speciaal voor de opening van deze expositie uitgenodigd.

Er zit geen muziek meer in. N.a.v. Expositie over Kaalslag

2012

"Er zit geen muziek meer in". Dit werk is gemaakt op het thema: '' De kunstenaar houdt ermee op'', n.a.v. de dreigende kaalslag in kunst en cultuur. Op het witte doek met zwarte rand is een klein zwart doekje geplakt en een lege vioolkoffer.

De laatste snaren zijn geteld. N.a.v. Expositie over Kaalslag

2012

"De laatste snaren zijn geteld". Dit werk is gemaakt op het thema: '' De kunstenaar houdt ermee op'', n.a.v. de dreigende kaalslag in kunst en cultuur. Op het witte doek met zwarte rand is een kleiner zwart doek geplakt en een viool waarvan de snaren op knappen staan.

Zwart Witje n.a.v. Expositie over Kaalslag

2012

Titel: "Zwart-Witje verslikt zich in de giftige appel van de bezuinigingen op kunst en cultuur". "Welke prins kust mij? " Dit kitscherige werk in Mondriaan zetting is gemaakt  voor de speelse protestexpositie [april 2012 in Kunsthuis Calliope] op het thema: "De kunstenaar houdt ermee op",  n.a.v. de dreigende kaalslag in kunst en cultuur. De titel spreekt voor zichzelf. Het doekje met Zwart-Witje is geplaatst op spiegelend materiaal, vanwege het sprookje van Sneeuwwitje en de lijst hoort in dit geval bij het  werk. Voor meer informatie: zie persbericht via Links op deze site of link naar Toonkunst.  

Installatie: Kruisbalk 'Hert Gods'. Drie Dimensionaal werk met dierenoffer aan kruis

2010

Werk voor atelierroute 2010. Installatie: Kruisbalk 'Hert Gods'. Drie dimensionaal werk met dierenoffer aan het kruis. Het dier wordt rücksichtlos opgeofferd aan de commercie.    

Bert Fakkeldij. Aan de Rivier. Werk op een watergedicht van Monica Maat.

2011

Het werk "AAN DE RIVIER" is n.a.v. een expositie in Kunsthuis Calliope in Lelystad op watergedichten van de Dijkdichters gemaakt. Het gedicht  "Aan de rivier"   is van Dijkdichter Bert Fakkeldij en staat op een waterposter die de gemeente Lelystad heeft uitgegeven. [Zie ook onderstaande afbeelding met het gedicht.]

Aan de rivier. Watergedicht van Bert Fakkeldij

2011

Op het gedicht "Aan de rivier" is door Monica een werk gemaakt. [Zie voorgaande afbeelding van schilderij: "Aan de rivier"] Het gedicht is geschreven door Dijkdichter Bert Fakkeldij in het kader van "Het jaar van het Lelystadse Water".

Waterwerk. Drieluik: Vogeleiland langs de Dijk Lelystad Enkhuizen

2011

In het kader van "Het Jaar van het Lelystadse Water " toont een groep kunstenaars onder de naam KUP11 [Kunst uit de Polder ] gedurende 2011 op diverse locaties en manifestaties werken op het thema water. Bij wijze van uitzondering presenteert Monica een niet geometrisch drieluik op dit thema. Het drieluik is een compilatie van beelden die zijn opgedaan onder verschillende weersomstandigheden  tijdens ritten op de dijk van Lelystad naar Enkhuizen waar een vogeleiland ligt in het  Markermeer en waar zich een geheel eigen leven in eenzaamheid afspeelt.

Zwerfvuil Vastgelegd. Titel installatie: Second skin

2016

In het kader van het thema: 'Zwerfvuil Vastgelegd', voor een expositie in theater POSA in Lelystad is  een installatie gemaakt, genaamd Second skin. Het daarbij behorend verhaaltje over Isabelle die is gerenoveerd en een tweede leven mag gaan leiden is hierbij te lezen. Dijkdichter Floor koedam schreef er een gedicht bij. Zie hiervoor de volgende afbeelding.

Zwerfvuil Vastgelegd. Gedicht HERRIJZENIS van Floor Koedam

2016

Monica maakte in het kader van het thema 'Zwerfvuil Vastgelegd' voor een expositie in theater Posa in Lelystad een installatie getiteld: 'Second skin' . Dijkdichter Floor Koedam schreef er een gedicht bij getiteld: HERRIJZENIS [vormgeving monica maat]

Zwerfvuil Vastgelegd. Titel tweeluik: Michelin zoekt band en Gevallen Spiegel

2016

In het kader van het thema: 'Zwerfvuil Vastgelegd', is  bovenstaand tweeluik gemaakt  op een hardboardpaneel van in totaal 1,60m lang. Titel links in de dubbelle betekenis: 'Michelin Zoekt Band', dit o.a. in verband met de enorme hoeveelheden autobanden die over de hele wereld zwerven. De Michelinmannetjes zijn collector's items geworden. "Mijn" mannetje is gerenoveerd en krijgt een tweede leven. Mijn Michelinmannetje zocht een band met een band. Dat vertelde hij mij. Daarom heb ik hem een stuk band gegeven. Dat is minder eenzaam al is het een halve band, maar toch,... hij heeft nu tenminste een wederHELFT! Titel rechts: 'Gevallen Spiegel'. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie....o, wie, .... is het schoonste van het land? De schoonheid in duigen? Of... komt met de ouderdom het recyclen aan bod? Net zoals bij de mens? En hoe kijkt u in de spiegel? Mij mogen ze renoveren, liefst voor nog 100 jaar, maar dan niet als zwerfvuil!