Geplaatst  15 april 2018

 

 

P R O A M M A   

 

 

STADSMUSEUM HARDERWIJK Expositie 'De SCHOONHEID  van GEOMETRIE' met geometrische werken van monica maat en presentatie kunstboek over geometrie van monica maat met gedichten van michel martinus en presentatie van een korte kunstfilm op 8 juli 2018 om 16.oo uur.

 

 

 

Toelichting en feestelijk programma 

 

Voor de opening op 8 juli van de expositie: De Schoonheid van Geometrie met geometrische werken van Monica Maat in het STADSMUSEUM van HARDERWIJK is in samenspraak met de directeur, Corien van der Meulen, een feestelijk programma samengesteld. Daarnaast vindt de presentatie van een Kunstboek en een Kunstfilm, beiden onder de titel: 'De Schoonheid van Geometrie', plaats.

 

Onderstaand het programma: 

Aanvang: 16.00 uur. Inloop:15.30 uur   

  •   Welkomswoord door Corien van der Meulen, directeur van het Stadsmuseum. 

 

  • Monica en Michel overhandigen het eerste exemplaar van het kunstboek aan Corien van der Meulen.

 

  • De expositie wordt geopend door Sophie van Steenderen, zij is kunsthistorica en houdt vele lezingen in musea door het hele land, waar zij veel waardering mee oogst! Wij zijn zeer vereerd!

 

  • De gitaarcomponiste Annette Kruisbrink heeft een speciale compositie gemaakt op twee geometrische schilderijen van Monica Maat en de daarop geïnspireerde gedichten van Michel Martinus. Samen met Arlette Ruelens uit België vormt zij het: The Anido Guitar Duo, waarmee wereldwijd wordt opgetreden. Zij spelen op speciale festivals, en de composties van Annette Kruisbrink (meer dan 350) worden wereldwijd uitgegeven en uitgevoerd. Zeer vereerd zijn wij met hun optreden in Harderwijk, waar  de speciaal geschreven compositie: 'Allegro Brillante' voor 2 gitaren [2018] haar première zal beleven! 

 

  • Gedichten uit het kunstboek worden voorgedragen door dichter Michel Martinus uit Harderwijk.

 

  • Een korte kunstfilm over en met geometrie in samenhang met het tentoongestelde werk is in opdracht van Monica vervaardigd en zal tijdens de opening  eveneens  haar feestelijke ’première’ beleven!

 

  • Vanaf 16.30 uur kan de expositei bezichtgd worden.

 

 

* De expositie is t/m 2 september te bezichtigen.

* Gedurende de hele expositie  is de kunstfilm doorlopend te zien.

* Het kunstboek is in de museumwinkel te koop.

 

 

 

EXTRA INFO KUNSTBOEK EN KUNSTFILM . . .


Gelijktijdig met de feestelijk opening van de tentoonstelling: 'De Schoonheid van Geometrie', wordt een kunstboek over geometrie en geometrisch werk  van Monica met gedichten van Michel Martinus gepresenteerd.

Voor meer info over het kunstboek kunt u klikken op:  Monica Maat - Uitgave KUNSTboek De Schoonheid van Geometrie ...

 

Behalve het kunstboek wordt ook een korte Geometrische Kunstfilm van Monica vertoond.  Voor meer  info over de kunstfilm kunt u klikken op: Monica Maat - FILM

 

 

 

VOOR WIE MEER WIL LEZEN . . . .

Foto boven: The Anido Guitar Duo, Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens

 

Wetenswaardigheden over het GITAARDUO: 

Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens vormen sinds 1995 het Anido gitaarduo, genoemd naar de legendarische Argentijnse gitariste María Luisa Anido. 

Annette en Arlette studeerden beiden klassiek gitaar aan het conservatorium te Zwolle. Tevens namen zij deel aan masterclasses in binnen- en buitenland. Hun gitaarspel is krachtig en expressief en boeit door een subtiel gebruik van dynamische contrasten en klankkleuren. Naast optredens in Nederland gaf het duo concerten in o.a. Argentinië, België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Luxemburg, Italië, Litouwen, Polen, Spanje, Thailand en Zweden. Zij maakten als duo 7 CD’s. Bijzonder is dat zij beiden naast uitvoerend kunstenaar tevens scheppend kunstenaar zijn. Arlette is beeldend kunstenares, Annette is componiste en haar werk werd meerdere malen met een prijs bekroond.

 

 

Annette Kruisbrink over de compositie: Allegro brillante voor 2 gitaren: 

De compositie is gemaakt ter gelegenheid van de presentatie van het kunstboek. Uit het boek koos ik twee door Monica gemaakte afbeeldingen en de daarop geïnspireerde teksten van Michel Martinus. Met behulp van een web app waarbij middels geometrische figuren toonladders en akkoorden gevormd kunnen worden, heb ik de vormen van de twee afbeeldingen nagebootst. Met de zo ontstane akkoorden en toonladders is Allegro brillante gecomponeerd.

Voor meer info Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens zie: Annette Kruisbrink  guitarist & composer uit Zwolle. www.annettekruisbrink.nl     

 

 

Over kunsthistorica Sophie van Steenderen:

Als kunsthistorica en docent kunstgeschiedenis geeft Sophie van Steenderen talrijke museumexcursies, rondleidingen, en lezingen. Daarnaast ontwikkelt zij lesmateriaal over kunst en schrijft zij veelvuldig over kunst en kunstgeschiedenis. Haar voorliefde ligt bij  de kunst van de 19e en 20e eeuw. 

Haar lijst met activiteiten is indrukwekkend. Zo houdt zij o.a. lezingen in het Singer Museum in Laren, Drents Museum Assen, Museum de Fundatie Zwolle, Gemeentemuseum Den Haag, het Mauritshuis Den Haag, Museum Boymans Van Beuningen Rotterdam. Zij ontwikkelde ook tientallen cursussen. Een klein aantal  voorbeelden daarvan: Cursus 'Moderne kunst 1900-heden', Cursus 'Schilderkunst van de Gouden Eeuw', Cursus 'Meesters van het Impressionisme'. Voor het Stadsmuseum in Harderwijk schreef zij teksten voor o.a. de tentoonstelling: 'Paul de Reus, beelden en tekeningen', [voorjaar 2018] en voor de tentoonstelling: 'Huszár van De Stijl', [mei 2017-jan 2018.] Maar in plaats van op deze pagina een eindeloze opsomming te geven, kunt u m.i. beter de blog op haar site lezen waar zij, ook buiten de musea om, heel boeiend en grappig weet te verhalen!   www.kunsthistorica.nl  

 

 

Studio VOLANS  van Aranka Mulder en Jan Broedersz vervaardigden in mijn opdracht een bijzondere en speelse geometrisch  kunstfilm. Voor meer info over de kunstfilm en studio Volans kunt u klikken op:  Monica Maat - FILM

 

 

 

 

.