Geplaatst: 17 september 2021

 

KUNSTHALLE MESSMER   RIEGEL

 

Nominatie 6e Internationaler André Evard- Preis 2021,  Kunsthalle Messmer in Riegel + tentoonstelling 

Kunstpreise für konkret-konstruktive Kunst. Één van 's werelds belangrijkste kunstprijzen voor concrete en constructieve kunst.

 

KUNSTHALLE MESSMER Für konkret-konstruktive Kunst

 

 

 

 

Voor de zesde  keer schreef Kunsthalle Messmer de Internationaler André Evard-Prijs 2021 uit voor concrete -constructieve kunst. Deze prijs is opgedragen aan de Zwitserse kunstenaar André Evard (1876-1972).  Vanaf 1913 gebruikte Evard in zijn schilderij geometrische abstracties. Hij is dus een van de eerste niet-figuratieve kunstenaars en een van de pioniers van de Zwitserse constructief-geometrische schilderkunst.

De André Evardprijs is bedoeld voor hedendaagse kunstenaars die zich hebben ingezet voor constructieve en concrete kunst.

 

smiley Vanuit Riegel [Duitsland] kreeg ik het verheugende bericht dat mijn werk door een vakjury is genomineerd voor deze prijs. Er waren ruim 500 inzendingen uit 47 landen. Op 3 december 2021  wordt een tentoonstelling geopend met werk van de genomineerde kunstenaars. 

smileyEr wordt ook een catalogus uitgegeven met werk van de genomineerde kunstnaars.

 

 

 

De expositie duurt van   4 december 2021     tot en met      27 februari 2022

De Vernissage zal op 3 december 2021 plaatsvinden.

 

Adres: 

Kunsthalle Messmer

Grossherzog-Leopold-Platz 1

79359 Riegel a.K.

 

 

Prijswinnaars bekend  

Riegel 28 jan. 2022.

Inmiddels zijn de prijswinnaars inclusief de eerste 10 genoemde genomineerden door een vakjury op 28 januari bekend gemaakt. Op 27 februari 2022 vindt de officiele prijsuitreiking in Riegel plaats. Ik behoor bij de eerste 10 genomineerden.

 

Platz 1 - Yoshiyuki Miura [ JPN]  met een sculptuur 

Platz 2 - Heidemarie Ziebandt [ D] 

Platz 3 -  Peter Somm [ CH] 

 

Die folgenden Plätze gingen an: Faxe Müller [D]  Günther Scharein [D]  Angelika Schori - sculptuur [CH]  Michael Bom [NL]    Mechthild Lobisch [D]  Monica Maat [NL]  und Jean-Pierre Viot [F]

 

Boven helemaal links: genomineerde werk van monica maat 'Optical mathematics with grey and gold'  zoals het te bezichtigen is in Museum Messmer in Riegel. Mijn werk behoort - inclusief de 3 prijswinnaars - bij de eerste 10 genoemde genomineerden. 

 

Methode: Voor het ontwerpconcept: 'Opticals mathematics with grey and gold', het werk dat u hierboven op de foto ziet, worden eerst enkele elementen van het idee op de computer getekend. [Let wel, dit is absoluut mijn eigen originele tekening die nergens vandaan is geplukt !] Aansluitend wordt het tekenconcept / idee verder uitgewerkt op papier. Daarna wordt alles op millimeterpapier [+ op schaal] nauwkeuriger uitgewerkt en de kleurstelling bepaald en ingedeeld. Het ontwerpen neemt drie maanden in beslag en het duurt ook drie maanden om het uiteindelijke ontwerp op doek te schilderen.

Foto onder: gedeelte van voorontwerp.

 

 


Onder: Foto's van werken van diverse genomineerde kunstenaars in Museum Messmer 

 

 

Opening door de heer Jürgen Messmer, directeur van het museum 

 

 

 

 

 

 

 Foto boven is gemaakt door: Rity Jansen Heijtmajer  [genomineerd collegakunstenaar]

 

 

 

 

 


Persbericht  17 november 2021

 

Eén van de genomineerde geometrische werken getiteld: Optical mathematics with gray and gold. (© Monica maat)

 

Kunstenares Monica Maat uit Lelystad opnieuw genomineerd voor internationale prijs

17 november 2021

Lelystad- De Lelystadse Kunstenares Monica Maat is genomineerd voor de zesde Internationaler AndréEvard Preis. Dat is de belangrijkste Europese prijs voor kunstenaars die zich inzetten voor geometrische en constructivistische kunst. In 2018 werd Maat ook al eens genomineerd voor deze prijs.

Kunsthalle messmer in het Duitse Riegel heeft deze internationale prijs nu voor de zesde maal uitgeschreven. De prijs is opgedragen aan de Zwitserse kunstenaar André Evard [1876-1972].Vanaf 1913 concentreerde Evards werk zich op geometrische abstracties. Hij was een van de eerste niet figuratieve kunstenaars en behoorde tot de pioniers van de Zwitserse constructieve-geometrische schilderkunst. Later volgde in Nederland kunststroming De Stijl, opgericht in 1917 door Theo van Doesburg met als leden onder andere Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck. 

Monica Maat is op uitnodiging van het museum, door een vakjury genomineerd voor deze prijs. Haar geometrisch werk, dat onder andere afgelopen voorjaar door Kunstuitleen Lelystad is geëxposeerd in het stadhuis van Lelystad, is genomineerd uit ruim 500 inzendingen uit 47 landen.  

'Mateloos Boeiend'

'Ons brein ziet van alles in een paar lijen,samen met kleuren. Ik vind dat mateloos boeiend. Het platte vlak krijgt dan ineens diepte en dimensie, en iedereen ziet er weer wat anders in door de manipulatie met de waarnemig en het optische effect dat ik in mijn werk aanbreng', aldus Maat.

Tentoonstelling

Voor de presentatie van de genomineerde werken van ruim 80 kunstenaars wordt een tentoonstelling georganiseerd. Met schilderijen en sculpturen geeft de tentoonstelling een goed inzicht van de meest opwindende facetten van geometrisch-abstracte kunst. 

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met biografische informatie en uitspraken van de deelnemende kunstenaars over hun werk. 

Bekendmaking winnaar in februari

In de loop van de tentoonstelling  beslist een gerenomeerde deskundige jury over de winnaar van de Internationaler Evard Preis. Deze wordt in februari volgend jaar bekend gemaakt. Voor de opening die op 3 december in Museum Messmer zal plaatsvinden reist Monica af naar Riegel om deze samen met andere internationale kunstenaars bij te wonen.

 

Link naar Flevopost: Kunstenares Monica Maat uit Lelystad opnieuw genomineerd ...

 

 


 

ONDER: Foto der Ausstellung von 2018. Ganz links hängt meine Arbeit.

Eerder in 2018 ben ik genomineerd voor de André Evard-Prijs prijs en hing onderstaaand werk eveneens gedurende  drie maanden in het Messmer museum. 

 

 

mm.